Hoe installeer ik WordPress?

Home » CMS » Hoe installeer ik WordPress?
CMS, Handleidingen Geen reacties

WordPress - Code is poetry

WordPress: In het kort

WordPress is in 2003 gestart met weinig code om het publiceren van tekst op het web gemakkelijker te maken, de eerste gebruikers waren op één hand te tellen. Sindsdien maken vele webloggers de overstap om WordPress te gebruiken en is WordPress uitgegroeid tot één van de grootste open source projecten op het web. (Bron: WordPress)

In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe u WordPress kunt installeren op uw hostingaccount bij Solutions4Hosting. In dit stappenplan gebruiken wij versie 4.8 van WordPress en draaiend op een subdomein.

Voorbereiden

1. Meest recentste versie van WordPress (Nederlands) downloaden vanaf: https://nl.wordpress.org/ en vervolgens kunt u dit ZIP bestandje uitpakken op uw computer voor later
  2. Database aanmaken via uw controle paneel.
  3. Een script/programmeer editor. Kladblok in Windows (7/8.8.1 of 10) of  Atom of BBEdit voor Apple of Teksteditorprogramma van Apple.
  4. FTP programma zoals FileZilla

Database aanmaken

Typ in uw browser: www.uwwebsite.nl:2222 en vervolgens krijgt u een inlogscherm te zien:

U vult hier de gebruikersnaam (idxxxxx) en het wachtwoord in en vervolgens drukt u op ‘Login‘.

Dashboard: uw hostingaccount

(kan afwijken met uw hostingaccount)

U bent nu ingelogd in uw controle paneel van uw hostingaccount waarmee u uw website beheert: van het aanmaken van e-mailadressen tot het inzien van de statistieken van uw website. U gaat vervolgens onder het kopje “Your Account” naar “MySQL Management“.

Creating Database

U regelt hier de database(s) voor uw website of een forum en u ziet hier ook een overzicht welke database(s) zijn aangemaakt. Via phpMyAdmin kunt u uw database exporteren en importeren en meerdere (geavanceerde) instellingen uitvoeren.

Wij gebruiken de meest stabiele MySQL versie, we gebruiken niet de nieuwste versie. Wij testen nieuwe versies uitvoerig uit voordat deze versie(s) publiekelijk wordt vrijgegeven.

Drukt u op “Create new Database” en vervolgens komt u in het volgende scherm:

U vult bij de volgende velden in:
1 Database Name: idxxxxx_demo
Database Username moet overeenkomen met Database Name
2 Password Username: xxxxxxxxxx (wanneer u drukt op ‘Random’ verschijnt een gegenereerde wachtwoord)
Confirm Password laat een groene veld zien: de wachtwoorden komen overeen.
3 Druk dan vervolgens op ‘Create‘.

U komt nu op de volgende scherm terecht:

Sla vervolgens de aangemaakte MySQL database gegevens op in een Kladblok bestand of schrijf het over en bewaar deze gegevens voor straks. Druk dan vervolgens op “HERE” om terug te gaan naar het dashboard of “Logout” rechtsboven.

Uw MySQL database is nu aangemaakt!

WordPress: config bestand aanpassen.

U gaat vervolgens naar het uitgepakte map van ‘wordpress’. U opent vervolgens wp-config-sample.php bestand en daarna pakt u de database gegevens erbij die u heeft aangemaakt. De afgebeelde afbeelding hieronder is een voorbeeld:

U vult alleen achter de DB_NAME, DB_USER en DB_PASSWORD in met de aangemaakte database gegevens in.
Wanneer u klaar bent met het invullen van de database gegevens slaat u vervolgens het bestand op als wp-config.php.

Connectie maken met de FTP server

Om connectie te maken met de FTP server dienen er een aantal gegevens te worden ingevoerd. Deze gegevens kan u in het bovenste gedeelte van FileZilla invoeren.

Hosts: Hier vult de hostname/IP adres van de webserver in waarop u wilt gaan verbinden.
Gebruikersnaam: Hier vult u de FTP-gebruikersnaam in.
Wachtwoord: Hier vult u het FTP-wachtwoord in.
Poort: Dit veld kan u doorgaans leeg laten, standaard wordt poort 21 (FTP) gebruikt.

Wanneer dit alles is ingevuld kan u klikken op de knop Snelverbinden/Quickconnect.

Verbinding maken is mislukt met FTP FileZilla? Geen nood! Met dit stappenplan kunt u dit probleem ermee oplossen.

Succesvolle verbinding gemaakt met de FTP server

Zodra u op Snelverbinden klikt ziet u als het goed is het volgende scherm. Nu heeft u een succesvolle en actieve FTP verbinding opgezet met de FTP server!

Voorbereiden: bestandsoverdracht / uploaden.

In het linkerscherm ziet u de lokale mappenstructuur op de computer waarop u werkt.
Kies in het linkerscherm de locatie op uw computer waar de website bestanden zich bevinden en welke u wenst te uploaden naar de server. Zoals op de voorgaande afbeelding te zien hebben wij de bestanden lokaal op onze computer in de map ‘FileZilla uitleg’ gezet en geselecteerd.

In het rechterscherm ziet u de mappenstructuur op de server.
Hier kiest u de gewenste map/directory waar de bestanden moeten komen te staan. De map waar de website bestanden in moeten staan om een website online te zetten/te publiceren is de map /domains/uwwebsite.nl/public_html Wanneer u naar de website gaat worden die bestanden weergegeven zodra deze op de server staan.
Let er wel op dat het bestand index.html standaard als eerste wordt uitgelezen en een hogere voorkeur geniet ten opzicht van bijvoorbeeld een index.php bestand.

Bestandsoverdracht starten

Nu u alles hebt voorbereid ga je alle bestanden online zetten.
Sleep alle bestanden vanuit het linker veld naar het rechter veld (zie afgebeelde schermafbeelding), dus van lokaal op u computer naar de FTP server. Op deze manier upload u bestanden met het FTP programma FileZilla.

Let er wel op dat de huidige bestanden niet automatisch worden overschreven! Indien er al bestanden staan met dezelfde naam, zal FileZilla eerst vragen of de bestanden overschreven moeten worden of dat ze overgeslagen dienen te worden.

Linkerveld op uw computer (lokaal).

De bestanden worden nu geüpload naar de FTP server. Geduldig wachten tot dat alles klaar is met het uploaden. Drink gerust ondertussen een kopje thee of koffie  😉 .

WordPress installeren

Nadat alles is geüpload kunnen we nu beginnen met het installeren van WordPress.

Open uw internetbrowser en typ in het adresbalk: uwwebsite.nl/wp-admin/install.php en u krijgt het volgende scherm te zien:

U vult bij de benodigde informatie de volgende gegevens in:
Site titel: U vult hier de website titel in
Gebruikersnaam: U vult hier uw gebruikersnaam in (deze gebruikersnaam is niet meer nadien te wijzigen nadat WordPress volledig is geïnstalleerd)
Wachtwoord: Een voorgestelde wachtwoord of verzin zelf een eigen wachtwoord. Makkelijk voor uzelf om te onthouden, moeilijker voor de anderen om te raden.
Je e-mailadres: U vult hier uw e-mailadres in
Zoekmachine zichtbaarheid: Dit is een optionele keuze om dit wel of niet te blokkeren. Wanneer u wenst dit te blokkeren bijvoorbeeld dat u aan uw website aan het bouwen bent, kunt u op een later moment dit deblokkeren in de backend van uw WordPress website onder “Instellingen“.

Controleer de gegevens nog even en vervolgens drukt u op “WordPress installeren”.

GEFELICITEERD! WordPress is succesvol geïnstalleerd op uw hostingaccount en gereed voor gebruik!

Inloggen op de backend

Open uw internetbrowser en typ in het adresbalk: uwwebsite.nl/wp-admin/ en u krijgt het volgende scherm te zien:

Typ uw gebruikersnaam of e-mailadres en het wachtwoord in en druk vervolgens op ‘Inloggen‘ en vervolgens komt u terecht op dashboard van de backend van uw WordPress website:

Uitleg in het kort wat u ziet aan de linkerkant als u nog niet bekend bent met WordPress:

Dashboard: Hier worden updates getoond van WordPress Software, Thema’s en Plug-ins en snelle werkwebfuncties om te werken aan uw website.
Berichten: U kunt hier bloggen op uw website
Media: Hier wordt media bestanden opgeslagen en hier kunt ook media bestanden uploaden (afbeeldingen en video’s)
Pagina’s: U kan hier webpagina’s aanmaken en opvullen met tekst en afbeeldingen (inhoud)
Reacties: U vindt hier reacties weergegeven van uw bezoekers die op uw Pagina’s of Berichten hebben gereageerd. Afhankelijk van de instellingen kunt u hier de reacties goedkeuren of als spam markeren en verwijderen
Weergave: U vindt hier ‘Thema’s’, ‘Menu’s’ en overige instellingen
Plugins: U kan hier uw WordPress website meer mogelijkheden uitbreiden met extensies, oftewel de genoemde plugins. U kunt bijvoorbeeld een gastenboek of een gebruikerssysteem toevoegen of zelfs een webwinkel-plugin installeren.
Gebruikers: Werkt u met meerdere mensen aan uw website? U kunt hier gemakkelijk gebruikers aanmaken met verschillende rechten.
Extra: U vindt hier extra instellingen zoals een XML-back-up van uw website.
Instellingen: Onder deze kop zijn meer instellingen te vinden. U kunt bijvoorbeeld de permalinks aanpassen en informatie van de website wijzigen en zelfs hier een SSL forceren op uw WordPress website.