WordPress 5 en Gutenberg

Algemeen, CMS, Technische informatie

WordPressDit KB-artikel is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag, 7 december 2018.

WordPress 5.0 is uitgebracht

De oorspronkelijke release datum van WordPress 5.0 was gepland op 27 november.
WordPress 5.0 is na drie release candidates op donderdag 6 december om 18:00uur lokale tijd uitgegeven, door de WordPress Community/developers.

Voorbereiden

Het is handig om te weten wat u moet doen voordat u gaat installeren naar versie 5.0 van WordPress en wat de voor-en nadelen zijn met werken van Gutenberg Editor en wat Gutenberg precies is.

Wat moet u precies weten over de nieuwe editor als WordPress site-eigenaar?

Gutenberg is de nieuwe ervaring met het werken van WordPress websites en wordt de standaard editor vanaf de release datum. Met de editor Gutenberg kunt u veel eenvoudiger content op uw website toevoegen, aanpassen en uitbreiden.

Gutenberg is de opvolger van de TinyMCE editor (Classic Editor). Die werkte als een soort A4-bewerker waarin al u content in één veld geplaatst werd. Gutenberg maakt het echter mogelijk om alinea’s, afbeeldingen, video’s, titels en andere elementen op de pagina als ‘blokken’ toe te voegen en te verplaatsen. En dat biedt heel veel voordelen.

Het nieuwe werken met WordPress: Blokken

Het werken met de blokken-indeling is misschien even wennen, maar biedt daarna heel veel voordelen. De blokken kunnen namelijk gemakkelijk worden geconfigureerd en geordend. Dit geeft u ook de vrijheid om snel verschillende indelingen van je webpagina uit te proberen. Heeft u al ervaring met Enfold of andere blokkenbouwers, dan zal het werken met de Gutenberg Editor snel wennen.

Een bijkomend voordeel van dit blokkensysteem is dat u uw tekst daadwerkelijk kunt aanpassen ín die blokken (dat noemen we ‘inline editing’). Hierdoor kunnen thema-bouwers mogelijkheden inbouwen om u tijdens het bewerken van een pagina direct al een indruk te geven van hoe het er aan de voorkant uit komt te zien.

Voordelen met Gutenberg

1. Geen technische kennis nodig voor het creëren van mooie pagina’s en berichten;
  2. De Gutenberg editor is perfect te bedienen vanafuw smartphone of tablet;
  3. Gutenberg bevat de nieuwste technieken waardoor WordPress als CMS nóg veelzijdiger en flexibeler wordt;
  4. Thema-bouwers hebben de mogelijkheid om uw tijdens het bewerken van pagina’s al een nauwkeurige weergave van de voorkant te tonen.

Nadelen met Gutenberg

1. Het blokkensysteem kan even wennen zijn voor sommige gebruikers;
  2. Niet alle bestaande thema’s en plugins zijn al geschikt gemaakt voor Gutenberg. Om die reden zullen sommige WordPress websites nog even moeten wachten tot ze daadwerkelijk van Gutenberg gebruik kunnen maken.

Gutenberg uitproberen

In de huidige versie 4.9.8 van WordPress (Gutenberg tryout call-release) heeft u de mogelijkheid om Gutenberg uit te proberen op uw live-site of op een subdomein uit.

Let op: dit is een testversie die niet bedoeld is voor gebruik op productie websites.

Gutenberg-plugin

U kunt ook in uw eigen website al aan de slag met een testversie van Gutenberg. Volg daarvoor de onderstaande stappen.

1. Log in op uw WordPress website en ga naar ‘Plugins’
  2. Klik op ‘Nieuwe plugin’ en zoek naar ‘Gutenberg’
  3. Klik op ‘Nu installeren’

U kunt ook op de afbeelding klikken. U komt dan op de WordPress/Plugins repository terecht.

Gutenberg zal nu worden geïnstalleerd op uw WordPress website. Wanneer de installatie is voltooid kun je op ‘Activeren’ klikken om de nieuwe editor te activeren. Nadat uw Gutenberg succesvol hebt geactiveerd zal de editor direct worden gebruikt bij het toevoegen van een nieuw bericht of pagina.

Klassieke Editor (Classic Editor)

WordPress / Classic EditorBent u nog niet klaar ervoor om Gutenberg te proberen als editor? Dat is natuurlijk geen probleem. Installeer gewoon de Klassieke Editor en de backend/editoromgeving ziet er weer uit als in versie 4.9.8.

1 Login op uw WordPress website en ga naar ‘Plugins’
2 Klik op ‘Nieuwe plugin’ en zoek naar ‘Classic editor’
3 Klik op ‘Nu installeren’ en ‘Activeren’

U kunt ook op de afbeelding klikken. U komt dan op de WordPress/Plugins repository terecht.

Handig om te weten: Classic editor wordt tot en met 2022 ondersteund door ontwikkelaars. Meer info lees hier.

Back-up maken en terugzetten

Aanbevolen: Voordat u update naar WordPress 5.0, maak handmatig een back-up van uw database en website.

Gaat het mis met updaten naar WordPress 5.0, dan kunt u een back-up terugzetten in DirectAdmin (mits dat u een handmatige back-up heeft gemaakt). Wij hebben hierover een artikel geschreven hoe u een back-up kunt terugzetten in DirectAdmin.https://make.wordpress.org/core/2018/12/04/new-5-0-target-date/

Ontdek meer en graaf dieper

Op de volgende links kunt u meer informatie lezen over WordPress 5.0 en Gutenberg. Op deze manier hopen we dat u goed voorbereid bent voor de nieuwe veranderingen met werken van WordPress.

WordPress 5.0 Blog: https://wordpress.org/news/
Gutenberg, het nieuwe werken: https://nl.wordpress.org/gutenberg/
WordPress 5.0 Release datum: https://make.wordpress.org/core/2018/12/04/new-5-0-target-date/

Overige links

Gutenberg Editor technisch overzicht
Gutenberg ontwerpprincipes
Ontwikkelupdates op make.wordpress.org
WordPress.tv talks over Gutenberg
FAQ’s

Ondersteuning

Heeft u hulp nodig met WordPress 5.0, dan is Website Beheer uw oplossing. Wij helpen u graag! Heeft u vragen, neemt u gerust contact met ons op via info@solutions4hosting.nl.