WordPress 5: Gutenberg of Classic Editor gebruiken?

CMS

WordPressHet nieuwe werken met WordPress is bijna een feit. WordPress 5.0 is uitgebracht op donderdag 6 december 2018 om 18:00uur lokale tijd.

Wij hebben eerder een kennisbank artikel geschreven om u voor te bereiden op WordPress 5 en Gutenberg en wat de voor-en nadelen zijn om te werken met Gutenberg als editor. Gutenberg is de opvolger op het huidige editor TinyMCE in de 4.9.8 van WordPress. Het is erg wennen aan de nieuwe editor-interface. Gelukkig is er goed nieuws voor WordPress site-eigenaren die nog niet liever met Gutenberg willen werken.

WordPress ontwikkelaars blijven nog jaren Classic Editor ondersteunen en bijwerken. Matt Mullenweg reageerde op een reactie van WPtavern het volgende en geeft aan dat de Classic Editor nog jaren ondersteund zal blijven worden:

I won’t say “forever” but I don’t see any reason why we can’t maintain classic for the edit screen for many years to come.

Dit is goed nieuws voor de vele WordPress site-eigenaren die Gutenberg niet prettig vinden werken, of om een andere reden nog niet over willen op Gutenberg. Bij Solutions4Hosting zien we op internet regelmatig vragen en opmerkingen van WordPress site-eigenaren waarbij Gutenberg nog niet (goed) werkt of dat ze nog niet echt eraan kunnen wennen. WordPress site-eigenaren maken zich vaak zorgen dat zij straks “gedwongen” zullen worden om bepaalde plugins en themes te verwijderen omdat deze niet met Gutenberg werken.

Classic Editor en TinyMCE

Net als de Classic Editor gebruikt Gutenberg TinyMCE, de populaire WYSIWYG-HTML-Editor. Het is voor het WordPress-team dan ook weinig extra werk om eventuele updates van TinyMCE óók beschikbaar te maken in de Classic Editor-plugin.

Naast het feit dat ondersteuning voor de Classic Editor voorlopig gewoon doorgaat, geeft Mullenweg aan dat hij het mooi vindt dat zo veel mensen de Classic Editor-plugin gebruiken:

I love that people are using the Classic Editor plugin! There is an infinite number of ways that WP can be used and not all will be ready for Gutenberg when 5.0 is released.

Ontwikkelaars van plug-ins en thema´s zullen hierdoor de keuze kunnen maken of ze Gutenberg volledig gaan ondersteunen. Dit zal natuurlijk ook grotendeels afhankelijk zijn van het aantal gebruikers dat de Classic Editor-plugin installeert, vooral nadat WordPress 5.0 wordt uitgebracht.

Thema´s & plug-ins

Dat WordPress zelf nog jaren ondersteuning zal bieden voor de Classic Editor, betekent helaas niet dat alle plugin- en thema-ontwikkelaars dit óók zullen doen. De ondersteuning van de Classic Editor zal sterk afhangen van het aantal actieve installaties. De verwachting is natuurlijk dat het aantal gebruikers van de Classic Editor langzaam zal afnemen. Het zou dan ook logisch zijn als steeds meer plugin- en thema-ontwikkelaars er dan voor kiezen om alléén Gutenberg te ondersteunen.

Gutenberg gebruiken of nog even wachten?

Veel gebruikers twijfelen over de overstap naar Gutenberg. Wij kijken per website van onze klanten. Op solutions4hosting.nl en kb.solutions4hosting.nl werkt Gutenberg (nog) niet helemaal goed, wij gebruiken voorlopig de Classic Editor.

Voorlopig zijn de websites van onze klanten voorzien met Classic Editor plugin, dit is om compatibiliteitsproblemen te voorkomen en om extra service te verlenen. Wij zullen dit goed in de gaten houden of de thema-framework en plugins Gutenberg wel volledig ondersteunen.

Testen met Gutenberg editor

Om te bepalen of Gutenberg geschikt is voor uw website/webwinkel, kunt u het beste een kopie maken van uw website/webwinkel om vervolgens te testen of Gutenberg editor goed werkt.

Lees meer

Voorbereiden op WordPress 5.0 en Gutenberg: https://kb.solutions4hosting.nl/wordpress-5-gutenberg/