Wat is het verschil tussen POP en IMAP? (E-mail)

E-mail

Met POP download u uw e-mail vanaf onze mailserver naar uw smartphone, tablet of notebook/PC. Uw e-mail wordt doorgestuurd naar het e-mailprogramma op uw smartphone, tablet of notebook/PC en wordt verwijderd van onze mailserver.

Met IMAP blijven uw e-mailberichten op onze mailserver staan en bekijk u deze via uw e-mailprogramma of via webmail. Met IMAP kunt u zowel op smartphone, tablet of notebook/PC dezelfde e-mail bekijken op elk locatie in Nederland of in het buitenland.

POP

Pluspunten
check U kunt e-mailberichten in uw e-mailprogramma bekijken zonder dat u verbinding hoeft te hebben met het internet;
check Uw e-mailberichten neemt geen ruimte in beslag op de mailserver. Uw online mailbox raakt niet vol en u kunt nieuwe e-mailberichten blijven ontvangen.

Minpunten
cross U kunt e-mail met een e-mailprogramma tegelijkertijd ophalen;
cross Als er meerdere apparaten worden gebruikt, toont ieder apparaat verschillende berichten en beschikt niet ieder apparaat over alle e-mails;
cross U moet zelf regelmatig (handmatig) backups maken van uw e-mailberichten op uw notebook of PC (er wordt op uw notebook of desktop een .PST door Outlook aangemaakt).

IMAP

Pluspunten
check U kunt uw e-mailberichten op meerdere apparaten bekijken. Op elk apparaat ziet u dezelfde e-mails;
check Uw e-mailberichten blijven veilig bij een crash van uw notebook/PC of e-mailprogramma, omdat uw e-mailberichten bij ons op de mailserver staan, u heeft altijd een backup bij ons;
check Met IMAP markeert welke bericht(en) u al gelezen hebt en welke u niet gelezen hebt, handig als u met een collega uit dezelfde e-mailaccount werkt;
check U kunt op elk locatie in Nederland en in het buitenland uw e-mail bekijken via uw notebook/pc via webmail of via uw e-mailprogramma.

Minputen
cross U kunt uw e-mailberichten alleen bekijken via uw notebook/pc via webmail of via uw e-mailprogramma met een internetverbinding;
cross Uw e-mailbox op onze mailserver heeft een maximale grootte (gelijk aan uw webruimte bij uw webhostingpakket). Controleer regelmatig de beschikbare ruimte van uw e-mailbox. U kunt kiezen om uw webhostingpakket uit te breiden of een Hosted Exchange Mail pakket af te nemen bij ons. Vraag bij ons naar de mogelijkheden voor een afname van een Hosted Exchange Mail pakket, klik hier.

Gerelateerde artikel(en)

Hoe gebruik ik webmail? https://kb.solutions4hosting.nl/hoe-gebruik-ik-webmail/
Hoe maak ik een e-mailaccount aan? https://kb.solutions4hosting.nl/hoe-maak-ik-een-e-mailaccount-aan/
Het wachtwoord wijzigen van een of mijn e-mailaccount: https://kb.solutions4hosting.nl/het-wachtwoord-wijzigen-van-email/
E-mail instellen in Mircosoft Outlook 2013: https://kb.solutions4hosting.nl/een-e-mailaccount-instellen/
E-mail instellen op een iOS apparaat: https://kb.solutions4hosting.nl/hoe-stel-ik-mijn-e-mail-in-op-mijn-iphone-ipad/
E-mail instellen op een Android apparaat: http://kb.solutions4hosting.nl/e-mail-instellen-op-android/
E-mail instellen op een OSX/macOS apparaat:: https://kb.solutions4hosting.nl/e-mailaccount-instellen-op-osxmacos/
E-mail instellen in Thunderbird: https://kb.solutions4hosting.nl/e-mail-instellen-in-thunderbird/
Uitleg van inkomende en uitgaande server van e-mail: https://kb.solutions4hosting.nl/wat-zijn-de-inkomende-en-uitgaande-server-e-mail/