[DNS] Wat is een DMARC record?

DNS

Inleiding

In dit artikel leggen wij uit wat een DMARC is en waarvoor dit dient en hoe u dit instelt in uw DirectAdmin, op het DNS console.

Let op, op dit artikel verlenen wij standaard ondersteuning.

SMTP

Het SMTP protocol heeft zijn beperkingen en kwetsbaarheden. Als gebruiker doe je er dan ook verstandig aan om maatregelen te treffen om zo misbruik tegen te gaan.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om het versturen van e-mailbericht veiliger te maken. In dit artikel maken we kennis met DMARC (Domain Message Authentication Reporting & Conformance).

DMARC uitleg

Bron afbeelding: forumstandaardisatie.nl

Wat is een DMARC record?

DMARC record is een aanvulling op DKIM en SPF en geeft aanwijzing hoe om te gaan met inkomende e-mailberichten waarvan de DKIM-of SPF-controle niet in orde blijkt te zijn. E-mailberichten worden weggegooid of apart gezeten die informatie wordt gedeeld met de beheerder van het afzenddomein.

Werking van een DMARC record

1. Het DMARC-record is een TXT-record in het DNS
  2. In het DMARC-record staat een policy aangegeven domein.

Voorbeeld van een record: _dmarc TXT "v=DMARC1; p=none"

Voordelen

1. Invloed op foute mail (weigeren, of in spamfolder bijv.)
  2. Identifier alignment
  3. Feedback-rapporten
  4. Betere e-mail reputatie

Nadelen

1. Grotere beheerlast (met name rapporten)
  2. Ontvangende kant kan overrulen
  3. Privacy-issue in het ruf-rapport

Bekijk ook:

Artikel: Wat is een SPF?
Artikel: Wat is een TXT record?