Waarom een SSL certificaat?

Home » SSL Certificaten » Waarom een SSL certificaat?
SSL Certificaten, Technische informatie Geen reacties

Wat is een SSL Certificaat?

Eigenlijk zijn SSL-certificaten kleine gegevensbestanden die een digitale versleuteling aan de gegevens van een bedrijf koppelen. Wanneer deze versleuteling op een webserver van de website/webshop is geïnstalleerd, activeert de versleuteling het zogenaamde ‘hangslot’ en het https-protocol (via poort 443). Deze versleuteling zorgt dus voor een veilige verbinding tussen de website/webshop en de website bezoeker.

Beveiliging door SSL certificaten

Een SSL certificaat is op dit moment het belangrijkste veiligheidsmiddel. U heeft het misschien al eens gezien tijdens het internetten. Een SSL-verbinding is te herkennen aan “https://” in plaats van “http://” in de adresbalk van de internetbrowser. Afhankelijk van het type certificaat ziet u of een groen slot (bijvoorbeeld: https://sidn.nl/) of een groene adresbalk met een bedrijfsnaam.

Wettelijk verplichting voor beveiliging en privacy van websites en webshops

De overheid heeft een nieuwe wet geïntroduceerd. Het gaat over privacy en beveiliging op het internet. Een ontwikkeling die op het moment erg belangrijk is voor u als internet ondernemer. Vanuit de wet ( Wet Bescherming Persoonsgegevens) is het verplicht om persoonlijke informatie veilig door te sturen op websites. U kunt het zo zien: een SSL-certificaat, zeker voor webwinkels wordt min of meer verplicht. Boetes tot 4500 euro kunnen uitgedeeld worden.

Voordelen van een SSL certificaat voor uw website/webshop

Het is raadzaam om een SSL certificaat te implementeren. Naast dat het wettelijk verplicht is, heeft het meer voordelen:

1. Beveiligen van gegevens
De belangrijkste reden is het beveiligen van gegevens van uw bezoekers. U wilt natuurlijk niet dat persoonlijke gegevens of informatie door anderen kan worden ingezien.

2. Betrouwbare uitstraling
Naast beveiliging van gegevens, komt u met een SSL certificaat betrouwbaar over op uw klanten en bezoekers, wat voor webwinkels bijvoorbeeld voor meer bestellingen kan zorgen.

3. Hogere ranking in zoekmachines als Google en Bing
Hoger in Google of Bing komen door een SSL certificaat op uw website? Het kan! Sinds kort neemt Google en andere zoekmachines beveiligde verbindingen mee als signaal voor het beoordelen van websites in de zoekresultaten. Google en Bing hecht, net als wij, waarde aan betrouwbaarheid en veiligheid.

4. U voldoet aan de wettelijke verplichting
Zoals U bovenin heeft kunnen lezen is het dus verplicht om gegevens en privacy van internetters te beveiligen. Door een SSL certificaat houdt u de gegevens en privacy veilig en voorkomt u (hoge) boetes.

SSL Keuzehulp: welke heb ik nodig?

Er zijn verschillende SSL certificaten. Maar welke moet U hebben en waarom? Onze keuzehulp helpt u op weg:

1. U wilt voldoen aan de wet?
    ⇒ Om te voldoen aan de Wet is ieder type SSL geschikt. Van een simpel tot een uitgebreid certificaat.
  2. U heeft een webwinkel?
    ⇒ Om te voldoen aan de wet is ieder type SSL geschikt. Tip: een certificaat met uitgebreide validatie komt voor webshops vertrouwder en veiliger over op bezoekers. Zie punt 4.
  3. U wilt hoger ranken in Google?
    ⇒ Het type certificaat maakt niets uit voor Google – als u maar zorgt voor een https:// verbinding. Het is wel van belang het SSL certificaat op de hele website te gebruiken en niet alleen op contactpagina’s. Zorg ook voor juiste doorverwijzingen (zogenaamde ‘redirects’) van de oude http naar de nieuwe https URL’s.
  4. U wilt uw bedrijfsnaam tonen in de adresbalk naast uw domeinnaam (groene balk)?
    ⇒ Dan raden wij u een “EV Certificaat” aan. EV staat voor “extended validation”. Voor deze uitgebreide validatie zult u als bedrijf diverse controlevragen krijgen en moeten invullen op een ondertekend formulier. Het aanvraagproces duurt gemiddeld 5 dagen.

Heeft u verder nog vragen over een SSL certificaat of wilt u een SSL certificaat afnemen, neemt u gerust contact met ons op via info@solutions4hosting.nl.

Gerelateerde artikel(en)

Tip om te lezen: Hoe bestel ik een SSL certificaat? https://kb.solutions4hosting.nl/hoe-bestel-ik-een-ssl-certificaat/
Wat is mixed content? https://kb.solutions4hosting.nl/wat-is-mixed-content-precies/
WordPress en SSL certificaat forceren https://kb.solutions4hosting.nl/wordpress-met-een-ssl-certificaat/
Joomla en SSL certificaat forceren https://kb.solutions4hosting.nl/joomla-met-ssl-certificaat-forceren/