Sociale Media (plugins) integreren in WordPress

CMS

WordPress - Code is poetry

In dit artikel leggen we uit hoe u Sociale Media plugins kunt integreren aan uw (zelfgehoste) WordPress website.

Waarom sociale media in uw WordPress website integreren?

Heeft u een eigen WordPress website? Dan is het zeer waarschijnlijk dat het integreren van sociale media kanalen voor u nuttig is. Het koppelen van een WordPress website aan sociale media heeft verschillende voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel: u bent zichtbaarder, zowel voor uw vaste bezoekers als voor potentiële nieuwe bezoekers. Mensen die uw website al kennen worden op de hoogte gehouden en zullen uw website of bedrijf daardoor ook minder snel vergeten; potentiële nieuwe bezoekers leren u kennen. Wat hiermee samenhangt, is dat u met sociale media aan de branding van uw website of bedrijf kunt werken. U zorgt er dan niet alleen voor dát mensen u zien, maar beïnvloedt ook de manier waarop ze u zien.
Een ander groot voordeel van actief zijn op sociale media is dat het u inzicht geeft in uw doelgroep. Daarnaast heeft u meteen de mogelijkheid om met deze groep te communiceren. Bezoekers kunnen via reacties en berichten in contact komen met u, maar u kunt hen ook aanspreken. Een positief effect van sociale media dat wellicht minder bekend, maar wel belangrijk is: wordt uw WordPress website via sociale media veelvuldig positief beoordeeld en gedeeld, dan verwerf u eerder een goede positie in de zoekresultaten van zoekmachines. Wanneer u een zakelijke website of een webshop hebt, dan kunnen alle bovenstaande effecten uiteindelijk leiden tot meer verkoop van uw producten/diensten.

Hoe integreert u sociale media in uw WordPress site?

Om uw sociale media kanalen op een efficiënte manier te integreren in uw website, kunt u gebruik maken van een sociale media plugin voor WordPress. Er zijn talloze WordPress sociale media plug-ins met de meest uiteenlopende functies beschikbaar. Waar u met de ene plugin enkel een rijtje sociale media buttons aan uw WordPress site kunt toevoegen, biedt de andere plugin u een uitgebreid inzicht in uw websitestatistieken. Bedenk voor u een plugin gaat installeren goed hoe u sociale media wilt inzetten. Simpelweg kiezen voor de WordPress sociale media plugin met de meeste mogelijkheden is niet altijd verstandig; gebruikt u slechts een klein deel van de functies dan maakt zo’n plugin uw website alleen maar onnodig trager.

Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden die u hebt met WordPress sociale media plug-ins. Het voert daarbij te ver om alle opties aan bod te laten komen. We zullen kort bespreken hoe u de verschillende sociale media kanalen kunt integreren in uw website en ter illustratie steeds enkele plug-ins noemen. Daarbij richten we ons op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest.

Algemene WordPress social media plugins

Verschillende WordPress sociale media plugins bieden u de mogelijkheid om in één keer meerdere sociale media kanalen aan uw WordPress website te koppelen. Algemene social media plugins die veel gebruikt worden zijn onder meer:

1. Easy Social Share Buttons – Met deze social media plugin voor WordPress voegt u op een eenvoudige manier sociale media buttons toe aan pagina’s en posts. De sociale media kanalen waarvoor deze plugin ontwikkeld is, zijn Facebook, Twitter, Google Plus en Pinterest.
  2. Social Media and Share Icons – Kenmerkend voor deze WordPress social media plugin is dat u veel vrijheid hebt bij het toevoegen van social media icons. U kunt kiezen uit verschillende designs, de icons diverse functies geven en bijvoorbeeld ook bepalen of de icons op een vaste plek staan of ‘zweven’.
  3. Shareaholic – Shareaholic is meer dan een gewone WordPress social media plugin; het is eerder een compleet platform. De plugin helpt u om share buttons en follow buttons toe te voegen, maar toont ook gerelateerde content en biedt u inzicht in uw websitestatistieken.

WordPress & Facebook

WordPress en Facebook kunt u op allerlei manieren met elkaar combineren: voeg een simpele Facebook button toe aan ieder artikel dat u publiceert, stel in dat alle posts die u op uw website plaatst automatisch op Facebook te zien zijn, of voeg door middel van een widget een ‘like box’ toe. De volgende Facebook plugins voor WordPress zijn populaire voorbeelden:

1. Custom Facebook Feed – Wilt u een feed van een Facebook pagina op uw website plaatsen? Met deze Facebook feed plugin voor WordPress stelt u gemakkelijk één of meerdere feeds in die u bovendien helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen.
  2. Facebook (Facebook Like Box plugin) – Met deze WordPress Facebook plugin creëert u een like box: een blokje waarin u laatste updates en uw volgers te zien zijn. Hiervoor kunt u zowel een widget als een shortcode gebruiken.
  3. WP Embed Facebook – Deze WordPress Facebook plugin maakt het mogelijk om verschillende soorten Facebook content (profiel, fanpagina, post, event, album, foto, video of comment) te embedden op uw website. Dit gebeurt met behulp van shortcodes.

WordPress & Twitter

Wilt u graag uw Twitter account aan uw WordPress website koppelen? Met WordPress Twitter plug-ins kunt u uw laatste tweets op uw website laten verschijnen of juist de posts die u op uw website publiceert automatisch op Twitter laten zetten. Voorbeelden van Twitter plug-ins voor WordPress zijn:

1. Rotating Tweets – Met de Rotating Tweets plugin, die een Twitter widget en een shortcode bevat, worden uw laatste tweets één voor één weergegeven via een rotatiesysteem. U bepaalt zelf hoeveel tweets er in totaal voorbijkomen en of retweets en replies ook te zien zijn.
  2. Twitter Auto Publish – Deze WordPress Twitter plugin zorgt ervoor dat iedere post die je op je website publiceert, automatisch op uw Twitter account verschijnt. De post kan getoond worden als tekstbericht of als bericht met een afbeelding.
  3. Twitter Widget – Twitter Widget voor WordPress helpt u om Twitter helemaal in u website te integreren: je kunt bijvoorbeeld tweets op uw website laten weergeven, maar u kunt ook verschillende Twitter buttons aan uw posts en pagina’s toevoegen.

WordPress & Instagram

Bent u actief op Instagram? Naast het plaatsen van een simpele Instagram button, kunt u met een WordPress Instagram plugin onder meer een Instagram feed aan uw WordPress site toevoegen. Ook is het mogelijk om een Instagram fotogalerij te verwerken in een post. Enkele veelgebruike WordPress Instagram plugins zijn:

1. WP Instagram widget – Deze WordPress Instagram widget is ontwikkeld om op een simpele manier je nieuwste Instagram foto’s te laten weergeven in je sidebar (of op andere plekken waar je theme widgets toelaat).
  2. Instagram Feed – Met deze Instagram plugin voor WordPress kun je zowel voor één Instagram account als voor meerdere accounts een feed instellen. Zelf bepaal je onder andere hoeveel foto’s worden weergegeven, het formaat van de foto’s en de achtergrondkleur.
  3. Enjoy Instagram – Deze WordPress Instagram plugin levert simpele shortcodes en widgets voor het publiceren van je Instagram foto’s. De foto’s kunnen vertoond worden op pagina’s, in posts en in sidebars, en in carousel-vorm of in rooster-vorm.

WordPress & Pinterest

WordPress Pinterest plugins en widgets maken het mogelijk om (via ‘Pin it’ buttons) afbeeldingen op uw Pinterest board te zetten, maar ook om uw Pinterest afbeeldingen over te zetten naar uw website. Voorbeelden van WordPress Pinterest plugins zijn:

1. Pinterest Pin It Button On Image Hover And Post – De naam zegt het eigenlijk al: deze WordPress Pinteres plugin biedt je de mogelijkheid om op een simpele manier een ‘Pin it’ button toe te voegen aan een afbeelding, een pagina of een post.
  2. Pinterest widgets – In deze WordPress Pinterest plugin zitten verschillende widgets inbegrepen. Zo is er een widget voor een follow button, een widget waarmee u één van uw Pins kunt laten weergeven en een widget die een grotere hoeveelheid van uw laatst geplaatste Pins toont.
  3. Pinterest RSS Widget – Met deze Pinterest widget voor WordPress worden de titels en thumbnails van uw laatste Pinterest Pins (of die van iemand anders) weergegeven in de sidebar van uw website. Dit gaat via uw Pinterest RSS feed.

Lightbox

check Heeft u een lightbox op uw WordPress website geactiveerd, dan verschijnen uw foto’s en video’s in groot formaat op uw scherm, waarbij uw website op de achtergrond nog zichtbaar blijft.
check De gemakkelijkste manier om een lightbox aan uw WordPress website toe te voegen is het gebruiken van een WordPress lightbox plugin.
check Er zijn veel verschillende WordPress lightbox plug-ins beschikbaar. Populaire plug-ins zijn bijvoorbeeld Lightbox Gallery (Lightbox Slider), Huge-IT Lightbox en Lightbox Bank.