Oplossing voor WSOD (witte scherm) WordPress

Handleidingen

U heeft iets aangepast of geüpdatet bijvoorbeeld aan een plug-in of een thema en opeens ziet u WSOD (White Screen Of Death) van WordPress. U kunt geen enkele mogelijkheid op uw website inloggen om dit te verhelpen.

Er zijn mogelijke oplossingen om dit te verhelpen en het meest voorkomende als het om plug-ins en thema’s gaat. Als het probleem zich bij de andere websites echter niet voor doet, dan weet u zeker dat het probleem bij uw website zelf ligt en bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door een thema of plugin. Hetzelfde geldt als het probleem zich alleen bij een bepaalde pagina voordoet.

Verhoog PHP memorylimit

Het eerstvolgende wat uw kunt doen, is het geheugenlimiet van uw website verhogen. Dit kunt u doen door de volgende code toe te voegen aan het wp-config.php bestand (net na de <?php tag)

Login op uw FTP programma en download de wp-config.php naar uw computer en opent u het bestand met Kladblok of een ander programma en u verhoogt het memory limit naar 64MB. Zet de volgende coderegel in wp-config.php:

define('WP_MEMORY_LIMIT', '64M');

Werkt het nog niet met de verhoogde PHP memorylimit? Neemt u gerust contact met ons op via info@solutions4hosting.nl

Deactiveer alle plug-ins

ls het geheugenlimiet aanpassen niet helpt, dan is het volgende wat u kunt doen uw plug-ins deactiveren. Om in één keer al uw plug-ins te deactiveren, start u uw FTP programma (zoals FileZilla) en gaat u naar de map /wp-content/. Daar aangekomen zal u een map genaamd ‘plug-ins’ zien. Hernoem deze map naar iets anders (bijvoorbeeld pluginsOud). WordPress kan dan uw plugins niet meer vinden en zal ze automatisch deactiveren. Kijk, nu de plug-ins gedeactiveerd zijn, of het probleem is opgelost. Is dit het geval, dan zal u moeten uitzoeken welke plug-in voor het probleem zorgt. Om uw plug-ins weer terug te krijgen, zal u de map die u zojuist hernoemd had, weer ‘plugins’ moeten noemen. Uw plugins zullen dan weer zichtbaar zijn in het plug-in overzicht, echter wel gedeactiveerd (gelukkig). U kunt ze dan één voor één activeren en kijken bij welke het probleem weer ontstaat. Het is verstandig om de dwars zittende plug-in te verwijderen en op een alternatieve plug-in over te gaan.

Deactiveer uw gebruikte thema

Als het deactiveren van de plug-ins het probleem niet oplost, dan is het verstandig om uw huidige thema te deactiveren. De beste manier om dit te doen, is door uw FTP programma (zoals FileZilla) te starten en naar /wp-content/themes te gaan. Daar aangekomen zal je de mappen van de geïnstalleerde thema’s zien. Kopieer vervolgens (als backup) het thema dat op dit moment geactiveerd is naar uw computer en verwijderd vervolgens het thema op de server. WordPress zal dan automatisch terugvallen op een ander thema. Als dit het probleem verhelpt, dan moet je een kijkje nemen in het functions.php bestand van het thema dat het probleem veroorzaakte. Als hier namelijk een extra spatie(s) aan het eind van het bestand staat, dan moet u deze weghalen en zou dit u probleem kunnen oplossen. U kunt natuurlijk ook nagaan of u iets aan het thema had veranderd en deze wijzigingen ongedaan maken. Is het probleem ontstaan nadat je een nieuw thema activeerde wat u net had geïnstalleerd, dan is het verstandig om (tijdelijk) op een ander thema over te gaan totdat de ontwikkelaar het probleem verhelpt.

WordPress debug modus

Als het probleem nog steeds niet is opgelost, dan kan u proberen om de debug modus van WordPress aan te zetten. Om dit te doen, open je het wp-config.php bestand en verander u

error_reporting(E_ALL); ini_set('display_errors', 1);
define( 'WP_DEBUG', false);

naar

define( 'WP_DEBUG', true);

Nadat u dit hebt toegevoegd, zal het witte scherm foutmeldingen, waarschuwingen en andere meldingen bevatten. Deze zou u vervolgens kunnen gebruiken om de oorzaak van het probleem te achterhalen en vervolgens op te lossen.

Cache legen

Als u gebruik maakt van een cache plug-in, dan is het verstandig om deze een keer te legen (mits u natuurlijk in kunt loggen op uw website). Het legen ervan wil nog wel eens wat rare problemen verhelpen.

Wit scherm alleen bij lange berichten/pagina’s

Als het witte scherm alleen voorkomt bij berichten of pagina’s die erg veel tekst bevatten, dan is het ook verstandig om de cache te legen als uu van een cache plug-in gebruik maakt. Verder kan het helpen om de volgende code toe te voegen aan uw wp-config.php bestand:

ini_set('pcre.recursion_limit', 20000000);

ini_set('pcre.backtrack_limit', 10000000);