Joomla website verhuizen

Home » CMS » Joomla website verhuizen
CMS, FTP, Handleidingen, Verhuizen Geen reacties

U kunt uw Joomla website verhuizen met behulp van een extensie zoals Akeeba Backup. Dat is de gemakkelijkste manier. Soms lukt dat niet, bijvoorbeeld door de serverconfiguratie. In dat geval kunt u ook handmatig uw Joomla website verhuizen. Dat is niet moeilijk en doet u in vier stappen. Deze methode werkt voor alle versies van Joomla.

In vier stappen uw Joomla website verhuizen

1. Backup maken van de bestanden en de database
  2. Aanmaken van een database op de nieuwe locatie
  3. Aanpassen van het configuratiebestand van Joomla
  4. Bestanden uploaden naar de nieuwe locatie en de database importeren

Om de stappen te kunnen uitvoeren heeft u dit nodig:

1.   Een FTP-programma. Wij adviseren FTP programma FileZilla. Download hier.
  2.   Toegang tot PHPMyAdmin op zowel de oude als de nieuwe locatie (hosting)
  3.   De mogelijkheid om een database aan te (laten) maken op de nieuwe locatie
  4.   FTP-gegevens van zowel de oude als de nieuwe locatie (hosting en FTP)
  5.   Voorkennis: U weet hoe U met een FTP-programma bestanden moet uploaden en downloaden.

De stappen om uw Joomla website te verhuizen

1. Back-up maken van de bestanden en de database

1. Download alle mappen en bestanden van uw website (bij onze hosting staan deze bestanden in de map public_html) via een FTP-programma naar uw computer.
  2. Log op de oude locatie in op phpMyAdmin en klik aan de linkerkant van het venster op de Joomla database. De naam van deze database is bij iedereen verschillend en afhankelijk van de naam die u of iemand anders er aan gegeven heeft.
  3. Klik op de knop Exporteer.

4. Afhankelijk van uw phpMyAdmin versie kunt u nu al dan niet kiezen uit Snel of Uitgebreid bij Export Methode. Als U daar wel uit kunt kiezen.

Selecteer Snel en sla het sql-bestand op op uw computer. Ga verder met punt 8. Als je een versie van phpMyAdmin hebt waarbij u niet kunt kiezen uit Snel of Uitgebreid, gaat u verder met punt 5.

5. U moet aangeven welke databasetabellen u wilt exporteren en op welke manier. Klik op Selecteer alles en selecteer SQL.

6. Selecteer rechtsonder dat U de export wilt verzenden. Indien gewenst kunt u het bestand ook comprimeren naar ZIP of GZIP, maar dat is alleen nodig bij een grote database.

7. Klik op de knop Start en sla het sql-bestand op op uw computer.

1. Log uit op phpMyAdmin.

2. Aanmaken van een database op de nieuwe locatie

De manier waarop de database moet worden aangemaakt op de nieuwe locatie is afhankelijk van de hostingprovider en van het gebruikte control panel. Bij sommige hostingproviders kunt u niet zelf een database aanmaken en moet u een verzoek indienen bij de hostingprovider. Nadat deze de database voor u heeft aangemaakt ontvangt u de databasegegevens (hostnaam, databasenaam, databasegebruikersnaam en wachtwoord).

Als u het zelf kunt doen logt u in op het configuratiescherm van uw hostingpakket en maakt u zelf de database aan. Hier wordt uitgelegd hoe U dit doet bij DirectAdmin (het hosting control panel dat door Solutions4Hosting gebruikt wordt).

1. Typ in uw internetbrowser de domeinnaam van de nieuwe locatie en typ daarachter :2222
    Bijvoorbeeld http://www.mijndomeinnaam.nl:2222
    Let op: http:// dient voor de domeinnaam geplaatst te worden.
  2. Log in met de inloggegevens die aan u zijn verstrekt.
  3. Klik onder Your Account op MySQL Management.

4. Klik op Create new database.

5. Typ in het volgende venster een databasenaam, een databasegebruikersnaam en klik op de knop Random (of kies ervoor om zelf een veilig wachtwoord aan te maken) om een veilig wachtwoord te genereren.

6. Klik op de knop Create.
7. In het volgende venster ziet u een overzicht van de gegevens van de database. Noteer deze.

1. Log uit op DirectAdmin.

3. Aanpassen van het configuratiebestand van Joomla

Voordat u de van de oude locatie gedownloade websitebestanden kunt uploaden naar de nieuwe locatie, dien je het configuratiebestand aan te passen.

1. Open het bestand configuration.php in Kladblok of een programma als Dreamweaver of Kladblok op Windows en voor Apple kunt u BBEdit gebruiken. Dit bestand bevindt zich in de root.
  2. Pas deze regels aan:

1. In plaats van absolutepath typt u het absolute pad. Dit kunt u opvragen bij uw hoster. Bij de hosting van Solutions4Hosting is het absolute pad /home/gebruikersnaam/domains/
  2. Sla het bestand op.

4. Bestanden uploaden naar de nieuwe locatie en de database importeren

1. Upload alle bestanden en mappen via een FTP-programma (FileZilla) naar de nieuwe locatie.
  2. Log op de nieuwe locatie in op phpMyAdmin en klik aan de linkerkant van het venster op de zojuist aangemaakte Joomla database.
  3. Klik op de knop Importeer.
  4. Klik op de knop Bestand kiezen en blader op uw computer naar de databaseback-up (sql-bestand) en klik op de knop Openen.
  5. Klik op de knop Start rechtsonder in het venster. De database wordt nu geïmporteerd en daarna volgt een melding dat de database succesvol is geïmporteerd.
  6. Log uit phpMyAdmin.

Na uitvoering van deze laatste stap is de verhuizing voltooid en werkt uw Joomla website op de nieuwe locatie.

Assistentie nodig bij Joomla website verhuizen? Maak gebruik van onze Website Oplossing: Website Beheer!

Als u uw website onderbrengt bij Solutions4Hosting, dan kunnen wij de verhuizing voor u in gang zetten. Hiervoor hebben wij namelijk een unieke verhuisservice.

Voor overstappers naar ons en ook startende ondernemers hebben wij een geweldige kortingsactie! Maak er snel gebruik van!