Hoe installeer ik Joomla?

Home » CMS » Hoe installeer ik Joomla?
CMS, Handleidingen Geen reacties

Joomla: in het kort

Joomla! is een vrij, opensource-contentmanagementsysteem. Joomla! is geschreven in PHP en werkt met een MySQL of (sinds versie 2.5) MS SQL-database. Joomla! heeft functies als het cachen van pagina’s, RSS-feeds, printversies van pagina’s, nieuwsflitsen, blogs, fora, opiniepeilingen, kalender, zoeken en taalinternationalisatie.

De naam is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord ‘jumla’ dat ‘alles samen’ of ‘als één geheel’ betekent. De naam is gekozen om de verbintenis van het ontwikkelteam en de gemeenschap met het project.

Joomla! is vrijgegeven onder de GNU General Public License. (Bron: Wikipedia)

Joomla is na WordPress een veel gebruikt CMS systeem.
In deze handleiding leggen we u uit hoe u het opensource pakket Joomla kan installeren. In deze handleiding installeren wij versie 3.7.2.

Voorbereiden

1. Meest recentste versie van Joomla downloaden vanaf: https://joomla.org en vervolgens kunt u dit ZIP bestandje uitpakken op uw computer voor later
  2. Database aanmaken via uw controle paneel.
  3. Een script/programmeer editor. Kladblok in Windows (7/8.8.1 of 10) of Atom of BBEdit voor Apple of Teksteditorprogramma van Apple.
  4. FTP programma zoals FileZilla

Database aanmaken

Typ in uw browser: www.uwwebsite.nl:2222 en vervolgens krijgt u een inlogscherm te zien:

U vult hier de gebruikersnaam (idxxxxx) en het wachtwoord in en vervolgens drukt u op ‘Login‘.

Dashboard: uw hostingaccount

(kan afwijken met uw hostingaccount)

U bent nu ingelogd in uw controle paneel van uw hostingaccount waarmee u uw website beheert: van het aanmaken van e-mailadressen tot het inzien van de statistieken van uw website. U gaat vervolgens onder het kopje “Your Account” naar “MySQL Management“.

Creating Database

U regelt hier de database(s) voor uw website of een forum en u ziet hier ook een overzicht welke database(s) zijn aangemaakt. Via phpMyAdmin kunt u uw database exporteren en importeren en meerdere (geavanceerde) instellingen uitvoeren.

Wij gebruiken de meest stabiele MySQL versie, we gebruiken niet de nieuwste versie. Wij testen nieuwe versies uitvoerig uit voordat deze versie(s) publiekelijk wordt vrijgegeven.

Drukt u op “Create new Database” en vervolgens komt u in het volgende scherm:

U vult bij de volgende velden in:
1 Database Name: idxxxxx_jla
Database Username moet overeenkomen met Database Name
2 Password Username: xxxxxxxxxx (wanneer u drukt op ‘Random’ verschijnt een gegenereerde wachtwoord)
Confirm Password laat een groene veld zien: de wachtwoorden komen overeen.
3 Druk dan vervolgens op ‘Create‘.

U komt nu op de volgende scherm terecht:

Sla vervolgens de aangemaakte MySQL database gegevens op in een Kladblok bestand of schrijf het over en bewaar deze gegevens voor straks. Druk dan vervolgens op “HERE” om terug te gaan naar het dashboard of “Logout” rechtsboven.

Uw MySQL database is nu aangemaakt!

Uploaden naar de FTP server

Ga naar de download pagina van Joomla (joomla.org/download.html) en download hier de nieuwste versie. Vervolgens pakt u het .zip bestand uit en upload u deze bestanden met een FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla) naar de server.

Open het FTP programma FileZilla.

Om connectie te maken met de FTP server dienen er een aantal gegevens te worden ingevoerd. Deze gegevens kan u in het bovenste gedeelte van FileZilla invoeren.

WatWaarde
HostsHier vult u de hostname/IP adres van de webserver in waarop u wilt gaan verbinden.
GebruikersnaamHier vult u de FTP-gebruikersnaam in.
WachtwoordHier vult u het FTP-wachtwoord in.
PoortDit veld kan u doorgaans leeg laten, standaard wordt poort 21 (FTP) gebruikt.

Wanneer dit alles is ingevuld kan u klikken op de knop Snelverbinden/Quickconnect.

Verbinding maken is mislukt met FTP FileZilla? Geen nood! Met dit stappenplan kunt u dit probleem ermee oplossen.

Succesvolle verbinding gemaakt met de FTP server

Zodra u op Snelverbinden klikt ziet u als het goed is het volgende scherm. Nu heeft u een succesvolle en actieve FTP verbinding opgezet met de FTP server!

Voorbereiden: bestandsoverdracht / uploaden.

In het linkerscherm ziet u de lokale mappenstructuur op de computer waarop u werkt.
Kies in het linkerscherm de locatie op uw computer waar de website bestanden zich bevinden en welke u wenst te uploaden naar de server. Zoals op de voorgaande afbeelding te zien hebben wij de bestanden lokaal op onze computer in de map ‘FileZilla uitleg’ gezet en geselecteerd.

In het rechterscherm ziet u de mappenstructuur op de server.
Hier kiest u de gewenste map/directory waar de bestanden moeten komen te staan. De map waar de website bestanden in moeten staan om een website online te zetten/te publiceren is de map /domains/uwwebsite.nl/public_html Wanneer u naar de website gaat worden die bestanden weergegeven zodra deze op de server staan.
Let er wel op dat het bestand index.html standaard als eerste wordt uitgelezen en een hogere voorkeur geniet ten opzicht van bijvoorbeeld een index.php bestand.

Bestandsoverdracht starten

Nu u alles hebt voorbereid ga je alle bestanden online zetten.
Sleep alle bestanden vanuit het linker veld naar het rechter veld, dus van lokaal op u computer naar de FTP server. Op deze manier upload u bestanden met het FTP programma FileZilla.

Let er wel op dat de huidige bestanden niet automatisch worden overschreven! Indien er al bestanden staan met dezelfde naam, zal FileZilla eerst vragen of de bestanden overschreven moeten worden of dat ze overgeslagen dienen te worden.

De bestanden worden nu geüpload naar de FTP server. Geduldig wachten tot dat alles klaar is met het uploaden. Drink gerust ondertussen een kopje thee of koffie  😉 .

Joomla! installeren

U kan op twee verschillende manieren Joomla! installeren.

1 Als normaal/standaard: uwwebsite.nl
2 Als subdomein: demo.uwwebsite.nl
In deze handleiding hebben we ‘m als subdomein geïnstalleerd, maar we behandelen de eerste manier (normaal).

Open uw internetbrowser en typ in het adresbalk: uwwebsite.nl en het Joomla!-installatiescript zorgt er vanzelf dat u op de installatiescherm komt.

In dit scherm vult u alle benodigde velden in. Hieronder volgt een beschrijving wat u waar dient in te voeren:

WaardeOmschrijving
Select LanguageKies hier de taal van de installatie.
Site NameVul hier de titel van de website in, deze verschijnt in de browserbalk (title).
DescriptionVul hier de omschrijving van de website in (description).
Site OfflineHier kan u aangeven of u de website gelijk online wilt zetten nadat u de installatie hebt voltooid.
Admin EmailVul hier het e-mailadres in van de administrator in. Dit e-mailadres kan u gebruikt u bijvoorbeeld als het wachtwoord kwijt bent of als u hier notificaties heen laat sturen (te beheren via de back-end).
Admin UsernameVul hier de gebruikersnaam van de administrator in, bijvoorbeeld ‘admin’.
Admin PasswordVul hier het gewenste wachtwoord in van de administrator.
Confirm Admin PasswordVul hier nogmaals het gewenste wachtwoord in van de administrator.

Als u dit allemaal hebt ingevoerd klikt op ‘Volgende’. Vervolgens zie je het volgende scherm:

Database configuration

WaardeOmschrijving
Database TypeHier vult u het type database in wat u gaat gebruiken. Standaard staat deze waarde op ‘MySQLi’. Wij adviseren je deze intact te laten.
Host NameDe database draait lokaal op de webserver, hier laten we dus de standaard waarde ‘localhost’ intact.
UsernameHier vult u de naam van de database gebruiker in.
PasswordHier vult u het wachtwoord van de database gebruiker in.
Database NameHier vult u de naam van de database in.
Table PrefixIndien gewenst kan u Joomla installeren onder een bepaalde Prefix, dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere installaties wilt doen op één database. In dit voorbeeld passen we dit niet aan en laten we de standaard waarde ‘xurso_’ intact.
Old Database ProcessHier kan je aangeven of u bestaande tabellen in de database wilt overschrijven. Als het een nieuwe installatie betreft kan u deze optie negeren.

Als u dit allemaal hebt ingevoerd klikt op ‘Volgende’. Indien je alle gegevens juist hebt ingevoerd krijgt u onderstaand scherm te zien:

Vervolgens kan u nog aangeven of u voorbeeld content wilt installeren (Installeren Voorbeeld gegevens) of dat u de inloggegevens per e-mail wil toezenden (Email Configuration).

Als verder alle instellingen naar wens zijn klikt u op ‘Installeren’ om de installatie te voltooien. Vervolgens als dit gedaan is krijgt u onderstaand scherm te zien:

Uit veiligheidsoverweging dient u nog alleen op de knop ‘Verwijder installatie map’ te klikken, hierna is Joomla succesvol geïnstalleerd.

Klik op ‘Administrator’ en u kan vervolgens inloggen binnen de back-end (tip: zet deze URL in uw favorieten). U kan nu direct aan de slag!

Let op, indien ude optie ‘Site Offline’ in het begin op ‘Ja’ hebt gezet krijgt u de melding ‘This site is down for maintenance.’ als u de website bezoekt. Om de website vervolgens online te zetten logt u in op de back-end en gaat u naar System > Global Configuration, hier zet u ‘Site Offline’ vervolgens op ‘Nee’ en drukt u op ‘Opslaan’ om de wijzigingen op te slaan.