Handmatige back-ups maken

Home » Technische informatie » Handmatige back-ups maken
Technische informatie Geen reacties

In dit artikel leggen wij aan u uit hoe u zelf handmatig back-ups kunt maken binnen in uw DirectAdmin controle paneel van uw hostingaccount.

Als beheerder van een website bent u zelf verantwoordelijk voor het maken van back-ups. Wanneer u dit niet heeft gedaan kunt u contact met ons opnemen via per e-mail info@solutions4hosting.nl.

TIP: Maakt u regelmatig zelf handmatig back-ups van uw website(s) voordat u iets wilt updaten.

Een volledige complete backup bestaat uit vier onderdelen, die door DirectAdmin zelf wordt uitgevoerd:

1. Website Data (Domains directory en subdomains)
  2. E-mail data* (Let op dit geldt alleen voor IMAP.)
  3. FTP accounts en settings
  4. Databases (alle database data’s)

Samenvatting

1. Bestanden van de website

Er zijn twee mogelijkheden: backuppen via de FTP of via DirectAdmin zelf. In dit artikel kiezen wij voor via DirectAdmin.

Ga via uw internetbrowser naar: www.uwwebsite.nl:2222 en vervolgens krijgt u een volgende scherm te zien:

Inlogscherm DirectAdmin

U vult uw gebruikersnaam (idxxxxx) en wachtwoord in en druk op ‘Login’ en vervolgens bent u nu ingelogd.

DirectAdmin dashboard van uw hostingaccount (kan afwijken met uw hostingaccount)

U gaat vervolgens naar ‘Create/Restore Backups’ en klik daarop.

Back-ups maken

Standaard staat alles aangevinkt. Ons advies is dus om dit zo te laten wanneer u een back-up wilt maken. Vervolgens klikt u op ‘Create Backup’. U krijgt een melding dat een backup in wachtrij staat en u krijgt vanzelf een e-mailbericht naar uw mailbox wanneer de back-up gereed is. Een backup maken met DirectAdmin kan enkele minuten in beslag nemen.

U blijft ingelogd. De volgende stap is om een extra back up te maken van uw databases (MySQL). Ga terug naar het dashboard/hoofdscherm van uw hostingaccount in DirectAdmin.

2. MySQL database(s)

Back-ups van de SQL database(s) kan je het makkelijkste maken via phpMyAdmin.Onder het kopje ‘Advanced Features‘ en klikt u op ‘phpMyAdmin‘.Er komt een venster inbeeld en die vraagt naar uw gebruikersnaam en wachtwoord. Uw gebruikersnaam is waarmee u ook heeft ingelogd op uw DirectAdmin hostingaccount.
Nadat u bent ingelogd op phpMyAdmin klikt op “Exporteren”. Vervolgens klikt u op “Start”. Dit kan enkele minuten duren – klik niet meerdere keren op de Start knop. Het bestand met de back-up wordt automatisch gedownload naar uw computer.

Herhaal eventueel bovenstaande als u website gebruik maakt van meerdere databases. Of als u meerdere websites gebruikt.

3. E-mailberichten.

Indien u voor servermethode POP heeft gekozen met het configureren in uw e-mailprogramma is dit uitleg van toepassing:

In de meeste gevallen zullen de email berichten op uw eigen computer staan. Die haalt ze namelijk op van onze mailserver. Na het downloaden ervan, staan de berichten niet meer op onze mailserver! U zult dus zelf uw computer goed moeten back-uppen om een back-up te maken van uw emailberichten en contactpersonen.

Gerelateerde kennisbank artikel(en):

Wilt u geen zorgen meer maken over uw mailruimte en back-ups ? Dan kunnen wij samen met u kijken naar een hosted e-mailoplossing. Informeer naar ons via info@solutions4hosting.nl.