FTP profiel aanmaken en FTP gebruiken

FTP, Handleidingen

In deze handleiding leggen wij stap voor stap aan u uit hoe u een FTP profiel kunt aanmaken in FTP programma FileZilla.

FileZilla is een van de populairste gratis FTP programma´s op het internet en wordt door vele omarmd.

Eerst downloadt u FileZilla: https://filezilla-project.org/download.php?type=client

U opent uw FTP programma FileZilla en vervolgens klikt u op “Bestand” en daarna op “Sitebeheer” en u krijgt het volgende scherm te zien.

In Sitebeheer kunt u FTP profielen aanmaken en beheren. Om een nieuwe FTP profiel toe te voegen drukt u vervolgens op “Nieuwe site” en u krijgt het volgende scherm te zien.

Wanneer u een ‘Nieuwe site‘ toevoegt, kunt u deze hernoemen naar bijvoorbeeld “Mijn website” – dit kunt u onder de knop “Hernoemen” doen. De volgende stap is het invullen van uw FTP gegevens.

1 FTP Server

Host: ftp.uwwebsite.nl of het IP-adres van de webserver wanneer de domeinnaam nog niet verhuisd is
Protocol: FTP – File Transfer Protocol
Versleuteling: Vereist expliciet FTP over TLS. Rechts onderaan is er een hangslotje te vinden FileZilla wanneer u verbinding met de FTP server maakt.

2 FTP Account toevoegen

Inlogtype: Normaal
Gebruikersnaam: idxxxxx
Wachtwoord: examplexxxxx

3 FTP Profiel opslaan

Vervolgens drukt u op “OK” om het FTP profiel op te slaan.

4 Verbinden met FTP server

Vervolgens drukt u op “Verbinden” om verbinding te maken met FTP server.

Het uw FTP profiel is nu opgeslagen!

Let op, Er verschijnt nu een melding van het gebruikte certificaat, vink “Altijd het certificaat vertrouwen in toekomstige sessies” aan en klik vervolgens op ‘OK‘.

Gebruik maken van uw FTP Profiel via FileZilla

U start uw FTP programma FileZilla en ga vervolgens naar “Bestand” en dan op “Sitebeheer…”

1 Selecteer uw FTP profiel bijvoorbeeld “Mijn website” en 2 u drukt vervolgens op “Verbinden“.

Er is dan een succesvol verbinding gemaakt met de FTP server.