E-mail instellen in Outlook of mailserver aanpassen na verhuizing [Office Outlook]

E-mail

Microsoft Outlook 2013

In deze handleiding leggen we u uit hoe u een e-mailadres instelt of een mailserver ga aanpassen na verhuizing in het e-mailprogramma Microsoft Office Outlook.

Bij het instellen van een e-mailadres kan u kortweg gebruik maken van twee protocollen (POP en IMAP). Beide protocollen hebben voor- en nadelen. In deze handleiding stellen we de e-mail in via het protocol IMAP en serverpoort 143. Voor protocol POP wordt serverpoort 110 gebruikt.
Klik hier voor meer uitleg over het verschil tussen POP vs IMAP.

Een e-mailadres aanmaken en/of wijzigen

Voordat u aan de slag kan gaan met het instellen van een e-mailadres dient u eerst in het bezit te zijn van de login gegevens.
Kijkt u hier voor meer informatie hoe u een e-mailadres kan aanmaken.
Kijkt u hier voor meer informatie hoe u het wachtwoord van uw e-mailadres kan wijzigen.

Een e-mailprogramma installeren.

Wij gebruiken in dit artikel Microsoft Office Outlook 2013. Gebruikt u Office 365 Outlook of Microsoft Office Outlook 2016/2019, dan is dit niet veel anders.

Nieuw e-mailadres configureren

Als u alle gegevens bij de hand hebt en tevens het e-mailprogramma geïnstalleerd hebt op de computer bent u klaar om het e-mailadres daadwerkelijk in te stellen.
Start vervolgens Office Outlook 2013/2016/2019 of Office 365 Outlook, als u dat voor het eerst doet dan ziet u het volgende scherm

Outlook 2013 Stap 1 - Emailaccount configureren

Klikt u linksboven op ‘BESTAND’, vervolgens ziet u het volgende scherm.

Outlook 2013 Stap 2 - Accountgegevens -> Account toevoegen of Add account

Klikt u vervolgens op ‘+ Account toevoegen’. Vervolgens ziet u het volgende scherm.

Outlook 2013 Stap 3 - Account toevoegen of Add account (setup)

Outlook 2013 Stap 1 - Emailaccount configureren

U vinkt de optie ‘Handmatige instelling of extra extra servertypen’ aan en klik dan weer op ‘Volgende’ om door te gaan, vervolgens ziet u het volgende scherm.

Outlook 2013 Stap 4 - POP of IMAP account

U vinkt de optie ‘POP of IMAP’ aan en klik dan weer op ‘Volgende’ om door te gaan, vervolgens ziet u het volgende scherm.

Outlook 2013 Stap 5 - POP and IMAP Account Settings / POP en IMAP account instellingen
In dit scherm vult u alle benodigde velden in. Hieronder volgt een beschrijving wat u waar dient in te voeren:

Waarde Omschrijving
Naam Vul hier de naam in van de afzender, deze wordt getoond aan anderen.
E-mailadres Vul hier het e-mailadres in wat u wilt gaan instellen.
Type account Vul hier IMAP in (of POP3 indien gewenst). Kijkt u hier voor meer uitleg over het verschil tussen POP vs IMAP.
Server voor inkomende e-mail Vul hier de inkomende mailserver in (dit is standaard mail.domeinnaam.extensie. Een voorbeeld: mail.uwwebsite.nl).
Server voor uitgaande e-mail Vul hier de uitgaande mailserver in. U kan ook onze SMTP server gebruiken (dit is standaard mail.domeinnaam.extensie. Een voorbeeld: mail.uwwebsite.nl). U kunt ook kiezen voor de SMTP server van uw Internet Service Provider. Vraag de e-mailinstellingen op van uw internetprovider.
Gebruikersnaam Vul hier het (volledige) e-mailadres in welke u wilt gaan instellen.
Wachtwoord Vul hier het wachtwoord in van het e-mailadres.
Wachtwoord onthouden Laat dit vinkje aangevinkt staan, het programma onthoudt dan het wachtwoord en deze hoeft u vervolgens niet meer in te vullen bij het openen van uw e-mailprogramma.

In dit voorbeeld zijn we er vanuit gegaan dat we onze SMTP server gebruiken. De instellingen die we nu gaan doorlopen kunnen anders zijn bij het gebruik van de SMTP server van uw Internet Service Provider.

U klikt nu op de knop ‘Meer instellingen of More settings’ en vervolgens op het tabblad ‘Server voor uitgaande e-mail of Outgoing Server’. U vinkt hier de optie ‘Voor de server voor uitgaande e-mail (SMTP) is verificatie vereist’ aan en dan de optie ‘Dezelfde instellingen gebruiken als voor inkomende e-mail’.

Outlook 2013 Stap 6 - Internet E-mail instellingen -> Uitgaande mailserver / Outgoing Server

Hierna opent u in hetzelfde scherm het tabblad ‘Geavanceerd of Advanced’. U past hier nummerpoort voor de uitgaande e-mail (SMTP) aan naar 587.

Outlook 2013 Stap 7 - Internet E-mail instellingen -> Advanced of Geavanceerd

Mailserver aanpassen na verhuizing

Start vervolgens Outlook 2013/2016/2019 of gebruikt u Office 365 Outlook, dan is dit niet veel anders.

Outlook 2013 Stap 1 - Emailaccount configureren

Klikt u linksboven op ‘BESTAND’, vervolgens ziet u het volgende scherm.

Outlook 2013 Stap 2 - Accountgegevens -> Account toevoegen of Add account

U bent nu onder ACCOUNTGEGEVENS. Selecteer uw mailbox waarvan u de e-mailinstellingen wilt aanpassen naar onze mailserver. Dan ziet u vervolgens Accountinstellingen en door de dropdown keuzemenu, u selecteert Serverinstellingen.

U ziet een gelijksoortig venster van uw oude mailserver instellingen van uw POP/IMAP account.

Outlook 2013 Stap 5 - POP and IMAP Account Settings / POP en IMAP account instellingen

Server information

Account type: POP of IMAP
Incoming mailserver / Inkomende mailserver: mail.voorbeeld.nl
Outgoing mailserver / Uitgaande mailserver: mail.voorbeeld.nl

Logon information / Login informatie

User name / Gebruikersnaam (email): uw e-mailadres
Password / Wachtwoord: uw wachtwoord
Remember Password / Onthoud wachtwoord: aanvinken

In dit scherm vult u alle benodigde velden in. Hieronder volgt een beschrijving wat u waar dient in te voeren:

Waarde Omschrijving
Naam Vul hier de naam in van de afzender, deze wordt getoond aan anderen.
E-mailadres Vul hier het e-mailadres in wat u wilt gaan instellen.
Type account Vul hier IMAP in (of POP indien gewenst). Kijkt u hier voor meer uitleg over het verschil tussen POP vs IMAP.
Server voor inkomende e-mail Vul hier de inkomende mailserver in (dit is standaard mail.domeinnaam.extensie. Een voorbeeld: mail.uwwebsite.nl).
Server voor uitgaande e-mail Vul hier de uitgaande mailserver in. U kan ook onze SMTP server gebruiken (dit is standaard mail.domeinnaam.extensie. Een voorbeeld: mail.uwwebsite.nl). U kunt ook kiezen voor de SMTP server van uw Internet Service Provider. Vraag de e-mailinstellingen op van uw internetprovider.
Gebruikersnaam Vul hier het (volledige) e-mailadres in welke u wilt gaan instellen.
Wachtwoord Vul hier het wachtwoord in van het e-mailadres.
Wachtwoord onthouden Laat dit vinkje aangevinkt staan, het programma onthoudt dan het wachtwoord en deze hoeft u vervolgens niet meer in te vullen bij het openen van uw e-mailprogramma.

In dit voorbeeld zijn we er vanuit gegaan dat we onze SMTP server gebruiken. De instellingen die we nu gaan doorlopen kunnen anders zijn bij het gebruik van de SMTP server van uw Internet Service Provider.

U klikt nu op de knop ‘Meer instellingen´ of ´More settings’ en vervolgens op het tabblad ‘Server voor uitgaande e-mail´ of ´Outgoing Server’. U vinkt hier de optie ‘Voor de server voor uitgaande e-mail (SMTP) is verificatie vereist’ of ´My outgoing server (SMTP) requires authentication´ aan en dan de optie ‘Dezelfde instellingen gebruiken als voor inkomende e-mail’ of ´Use same settings as my incoming mailserver´.

Outlook 2013 Stap 6 - Internet E-mail instellingen -> Uitgaande mailserver / Outgoing Server

Hierna opent u in hetzelfde scherm het tabblad ‘Geavanceerd´ of ´Advanced’.

Outlook 2013 Stap 7 - Internet E-mail instellingen -> Advanced of Geavanceerd

U bent nu onder ´Advanced´ of ´Geavanceerd´.

Server poort nummers / Server Port Numbers

Inkomende server
U vult in voor IMAP poortnummer: 143
U vult in voor POP poortnummer: 110

Uitgaande server
U vult in voor SMTP poortnummer: 587.

Tot slot

U klikt vervolgens op ‘OK’ en dan op ‘Volgende’. Nu gaat het programma testen of de instellingen juist zijn en er connectie kan worden gemaakt met de mailserver. Als alles succesvol is klik je op ‘Sluiten’ en ‘Voltooien’.

Vervolgens is het e-mailadres succesvol geïnstalleerd, u kan het e-mailadres nu direct gebruiken via Outlook 2013/2016/2019/Office 365 Outlook!

TIP! Sluit Outlook emailprogramma af en start vervolgens weer op. Op deze manier maakt Outlook een nieuwe verbinding met onze mailserver.

Helpdesk

Komt u ergens niet uit en heeft u hulp nodig of heeft u vragen? Neemt u gerust contact met ons op per e-mail info@solutions4hosting.nl) Wij helpen u graag verder! Voor hulp op afstand gebruiken wij Teamviewer. Graag ontvangen wij van u de Partner-ID en wachtwoord via e-mail.