E-mailaccount instellen op OSX/macOS

E-mail

Apple - OSX / macOSIn deze handleiding leggen we u uit hoe u een e-mailadres instelt op het e-mailprogramma Mail op een macOS / OSX. Wij gebruiken in deze handleiding de volgende versie: OSX El Capitan 10.11.6

Bij het instellen van een e-mailadres kan u kortweg gebruik maken van twee protocollen (POP en IMAP). Beide protocollen hebben voor- en nadelen. In deze handleiding stellen we de e-mail in via het protocol IMAP.
Kijkt u hier voor meer uitleg over het verschil tussen POP en IMAP.

1. E-mailadres aanmaken en/of wachtwoord wijzigen

Voordat u aan de slag kan gaan met het instellen van een e-mailadres dien je eerst in het bezit te zijn van de login gegevens. Deze gegevens kan je terugvinden in het controle paneel.
Kijkt u hier voor meer informatie hoe u een e-mailadres kan aanmaken.
Kijkt u hier voor meer informatie hoe u het wachtwoord van uw e-mailadres kan wijzigen.

2. Mail starten

Zorg ervoor de Mail geïnstalleerd staat op uw macOS en start dit programma.

3. Instellen e-mailadres

Als u alle gegevens bij de hand hebt en tevens het e-mailprogramma gestart hebt bent u klaar om het e-mailadres daadwerkelijk in te stellen.

Open Mail en klik op voorkeuren.

Apple/MacOS- stap 3.1: E-mail instellen "Voorkeuren"

U krijgt vervolgens een volgende scherm te zien:

Apple/MacOS- stap 3.2: E-mail instellen "Accounts"

Klik op het plusje (+) om een nieuw account toe te voegen. Vervolgens kan u een aantal keuzes maken, u kiest voor ‘Andere Mail-account toe…’ en klik vervolgens op ‘Ga door’.

Vervolgens komt u in het volgende scherm:

Apple/MacOS- stap 3.3: Voeg een Mail-account toe

Waarde Omschrijving
Volledige naam Vul hier de naam in van de afzender, deze wordt getoond aan anderen.
E-mailadres Vul hier het e-mailadres in wat u wilt gaan instellen. (info@domeinnaam.extensie / als voorbeeld: info@uwwebsite.nl)
Wachtwoord Vul hier het wachtwoord in van het e-mailadres.

Als u alle gegevens hebt ingevoerd klikt u op ‘Log in’. U krijgt nu het volgende scherm te zien:

Apple/MacOS- stap 3.4: E-mailsettings (POP of IMAP)

In dit scherm vult u alle benodigde velden in. Hieronder volgt een beschrijving wat u waar dient in te voeren:

Waarde Omschrijving
Server inkomende e-mail Vul hier de inkomende mailserver in: naomi.m31.nl of esther.m31.nl (SSL) of mail.uwdomeinnaam.nl (non-ssl). Kijk hier voor meer informatie.
Gebruikersnaam Vul hier het (volledige) e-mailadres in welke u wilt gaan instellen. (info@domeinnaam.extensie / als voorbeeld: info@uwwebsite.nl)
Wachtwoord Vul hier het wachtwoord in van het e-mailadres.

Hier vult u de volgende gegevens in (zorg dat de overige instellingen conform bovenstaande afbeelding staan ingesteld).

Waarde Omschrijving
Server uitgaande e-mail (SMTP) Vul hier de uitgaande mailserver in: naomi.m31.nl of esther.m31.nl (SSL) of mail.uwdomeinnaam.nl (non-ssl). Kijk hier voor meer informatie.
Gebruikersnaam Vul hier het (volledige) e-mailadres in welke u wilt gaan instellen. (info@domeinnaam.extensie / als voorbeeld: info@uwwebsite.nl)
Wachtwoord Vul hier het wachtwoord in van het e-mailadres.

Nadat u de gegevens hebt ingevuld klikt u op ‘Log in’. Hier vult u de volgende gegevens in (zorg dat de overige instellingen conform bovenstaande afbeelding staan ingesteld).
Let op: mocht het niet lukken de SMTP in te stellen, gebruikt u dan de uitgaande server van uw internetprovider.

Nu krijgt u het volgende scherm te zien:
Apple/MacOS- stap 3.5: MAIL -> Identiteit controleren

Klik op ‘Ga door’.

Het kan zijn dat u nog een tweede melding krijgt.

Apple/MacOS- stap 3.6: MAIL -> Identiteit controleren (tweede melding)

Klik op vervolgens op ‘Ga door’.

Ga naar “Accounts” en vervolgens gaat u naar “Geavanceerd“:

Voor Mac gebruikers is er een optie “detecteer en update accountinstellingen automatisch” deze dient u uit te zetten om het correct te laten werken.