E-mailaccount instellen op OSX/macOS

Home » E-mail » E-mailaccount instellen op OSX/macOS
E-mail Geen reacties

Apple - OSX / macOSIn deze handleiding leggen we u uit hoe u een e-mailadres instelt op het e-mailprogramma Mail op een macOS / OSX. Wij gebruiken in deze handleiding de volgende versie: OSX El Capitan 10.11.6

Bij het instellen van een e-mailadres kan u kortweg gebruik maken van twee protocollen (POP en IMAP). Beide protocollen hebben voor- en nadelen. In deze handleiding stellen we de e-mail in via het protocol IMAP.
Kijkt u hier voor meer uitleg over het verschil tussen POP en IMAP.

1. E-mailadres aanmaken en/of wachtwoord wijzigen

Voordat u aan de slag kan gaan met het instellen van een e-mailadres dien je eerst in het bezit te zijn van de login gegevens. Deze gegevens kan je terugvinden in het controle paneel.
Kijkt u hier voor meer informatie hoe u een e-mailadres kan aanmaken.
Kijkt u hier voor meer informatie hoe u het wachtwoord van uw e-mailadres kan wijzigen.

2. Mail starten

Zorg ervoor de Mail geïnstalleerd staat op uw macOS en start dit programma.

3. Instellen e-mailadres

Als u alle gegevens bij de hand hebt en tevens het e-mailprogramma gestart hebt bent u klaar om het e-mailadres daadwerkelijk in te stellen.

Open Mail en klik op voorkeuren.

Apple/MacOS- stap 3.1: E-mail instellen "Voorkeuren"

U krijgt vervolgens een volgende scherm te zien:

Apple/MacOS- stap 3.2: E-mail instellen "Accounts"

Klik op het plusje (+) om een nieuw account toe te voegen. Vervolgens kan u een aantal keuzes maken, u kiest voor ‘Andere Mail-account toe…’ en klik vervolgens op ‘Ga door’.

Vervolgens komt u in het volgende scherm:

Apple/MacOS- stap 3.3: Voeg een Mail-account toe

WaardeOmschrijving
Volledige naamVul hier de naam in van de afzender, deze wordt getoond aan anderen.
E-mailadresVul hier het e-mailadres in wat u wilt gaan instellen. (info@domeinnaam.extensie / als voorbeeld: info@uwwebsite.nl)
WachtwoordVul hier het wachtwoord in van het e-mailadres.

Als u alle gegevens hebt ingevoerd klikt u op ‘Log in’. U krijgt nu het volgende scherm te zien:

Apple/MacOS- stap 3.4: E-mailsettings (POP of IMAP)

In dit scherm vult u alle benodigde velden in. Hieronder volgt een beschrijving wat u waar dient in te voeren:

WaardeOmschrijving
Server inkomende e-mailVul hier de inkomende mailserver in. Dit is standaard mail.domeinnaam.extensie / voorbeeld: mail.websitedemo.nl.
GebruikersnaamVul hier het (volledige) e-mailadres in welke u wilt gaan instellen. (info@domeinnaam.extensie / als voorbeeld: info@uwwebsite.nl)
WachtwoordVul hier het wachtwoord in van het e-mailadres.

Hier vult u de volgende gegevens in (zorg dat de overige instellingen conform bovenstaande afbeelding staan ingesteld).

WaardeOmschrijving
Server uitgaande e-mail (SMTP)Vul hier de uitgaande mailserver in. De uitgaande mailserver: mail.domeinnaam.extensie (voorbeeld: mail.websitedemo.nl). U kunt ook de SMTP uitgaande mailserver gebruiken van uw internetprovider, raadpleeg bij uw ISP (internetserviceprovider) de uitgaande mailserver instellingen.
GebruikersnaamVul hier het (volledige) e-mailadres in welke u wilt gaan instellen. (info@domeinnaam.extensie / als voorbeeld: info@uwwebsite.nl)
WachtwoordVul hier het wachtwoord in van het e-mailadres.

Nadat u de gegevens hebt ingevuld klikt u op ‘Log in’. Hier vult u de volgende gegevens in (zorg dat de overige instellingen conform bovenstaande afbeelding staan ingesteld).
Let op: mocht het niet lukken de SMTP in te stellen, gebruikt u dan de uitgaande server van uw internetprovider.

Nu krijgt u het volgende scherm te zien:
Apple/MacOS- stap 3.5: MAIL -> Identiteit controleren

Klik op ‘Ga door’.

Het kan zijn dat u nog een tweede melding krijgt.

Apple/MacOS- stap 3.6: MAIL -> Identiteit controleren (tweede melding)

Klik op vervolgens op ‘Ga door’.

Ga naar “Accounts” en vervolgens gaat u naar “Geavanceerd“:

Apple/MacOS- stap 3.7: Geavanceerde emailinstellingen

Controleer voor alle zekerheid of alle gegevens wel correct zijn ingevoerd en of het poort nummer wel op Poort 587 staat. Vink de optie ‘Detecteer en update accountinstellingen automatisch’.

WaardeOmschrijving
PoortVul als poort, 587 in. De meeste internetproviders blokkeren namelijk port 25.
IdentiteitscontroleKies voor de optie MD5 Challenge-Response
GebruikersnaamVul hier het (volledige) e-mailadres in welke u wilt gaan instellen. (zie Accountinformatie)
WachtwoordVul hier het wachtwoord in van het e-mailadres. (zie Accountinformatie)

Klik vervolgens gewoon op het rode kruisje links bovenin en u krijgt nu een volgende melding te zien:

Apple/MacOS- stap 3.8: Melding -> Mail account bewaren

Als u alles hebt ingevuld klikt u op ‘BEWAAR’. Vervolgens is het e-mailadres succesvol geïnstalleerd, u kan het e-mailadres nu direct gebruiken!