Hoe installeer ik Drupal?

Home » CMS » Hoe installeer ik Drupal?
CMS, Handleidingen Geen reacties

Drupal

Drupal: in het kort

Drupal is een opensourcecontentmanagementsysteem (CMS) en contentmanagementframework (CMF), ontwikkeld in de programmeertaal PHP en uitgebracht onder de GPL. Drupal wordt gebruikt om websites en weblogs te beheren. (Bron: Wikipedia)

Voorbereiden

1. Meest recentste versie van Drupal downloaden vanaf: https://www.drupal.org/ en vervolgens kunt u dit ZIP bestandje uitpakken op uw computer voor later
    2. Database aanmaken via uw controle paneel.
    3. Een script/programmeer editor. Kladblok in Windows (7/8.8.1 of 10) of Atom of BBEdit voor Apple of Teksteditorprogramma van Apple.
    4. FTP programma zoals FileZilla

In deze handleiding leggen we aan u uit hoe u Drupal kunt installeren op uw hostingaccount bij Solutions4Hosting.

Database aanmaken

Open uw internetbrowser en typ in het adresbalk: http://uwwebsite.nl:2222 en u krijgt een inlogscherm van DirectAdmin waar u uw hostingaccount van uw website beheert.

Een voorbeeld van inlogscherm van DirectAdmin Login Page

Pak uw inloggegevens bij die u van ons gekregen heeft en u vult uw Username en Password in en druk vervolgens op Login.

U bent nu op het dashboard (hoofdscherm) van uw hostingaccount in DirectAdmin (Let op: kan afwijken met uw hostingaccount)

DirectAdmin Dashboard

Een Drupal website heeft een MySQL database nodig voor alle media bestanden, themes en overige toepassingen te werken. Onder ‘Your Account‘ gaat u vervolgens naar ‘MySQL Management‘ toe en u klikt daar vervolgens op.

Creating Database

U maakt een nieuwe database. U klikt vervolgens op ‘Create new Database‘ en dan komt u bij het volgende scherm:

Creating New Database

U vult nu de gegevens in om een database aan te maken.

Database Name: Naast idxxxx_ vult u de naam van de database in, bijvoorbeeld: dd.
Database Username: Naast idxxxx_ vult u de naam van de database in, bijvoorbeeld: dd.
Password: U kunt zelf een wachtwoord verzinnen (ons advies is 12 karakters) of u klikt op ‘Random‘ en er wordt voor u automatisch een wachtwoord gegenereerd.
Confirm Password: Het wachtwoord moet met elkaar overeenkomen.

Als u klaar bent, kunt u vervolgens op ‘Create‘ klikken en u komt dan in volgend scherm terecht.

Database is aangemaakt!

U noteert deze databasegegevens (bijvoorbeeld Kladblok of WordPad of Word van uw Windows-PC/laptop of op de Notities-app van uw Apple device).

Vervolgens surft u naar https://www.drupal.org/project/drupal

Drupal versies

Er zijn twee versies van Drupal: versie 7.54 en 8.3.0.

In dit artikel installeren wij de meeste, stabiele en gangbare versie van Drupal: versie 7.54. De meeste themes en modules zijn nog niet geport naar versie 8.x.

Wij kiezen ervoor .zip bestand te downloaden naar onze computer.

U pakt drupal-7.54.zip uit op uw downloadlocatie op uw computer. Dubbelklik op het mapje drupal-7.54 en nog een keer dubbelklik op de map drupal-7.54 en u gaat als eerste naar /sites/default/. U opent vervolgens door erop te klikken (rechtermuisknop en ‘Openen met…’) default.settings.php met uw of Klakblok-Windows programma op uw Windows-PC/laptop of met NotePad++ of met een gelijkwaardig script editor voor Apple (BBEdit of Atom).

U pakt de database gegevens erbij waar wij vanuit gaan die u ergens heeft opgeslagen op uw computer of heeft overgeschreven. De driver is ‘MySQL‘. Onder code regel 55 past u alleen de database, username en password aan en u vult daar de gegevens in.

Voorbeeld
Database: idxxxx_dd
Username: idxxxx_dd
Wachtwoord: **************

Vervolgens slaat u dit document op als settings.php ipv default.settings.php. U kunt nu vervolgens Drupal software uploaden via de FTP.

Open Mozilla FileZilla. Dit FTP programma is gratis te downloaden en te gebruiken.

WatWaarde
HostsHier vult u de hostname/IP adres van de webserver in waarop u wilt gaan verbinden. Bijvoorbeeld: ftp.domeinnaam.extensie / ftp.uwwebsite.nl
GebruikersnaamHier vult u de FTP-gebruikersnaam in. Bijvoorbeeld: idxxxxx
WachtwoordHier vult u het FTP-wachtwoord in.
PoortDit veld kunt u doorgaans leeg laten, standaard wordt poort 21 (FTP) gebruikt.

Wanneer u inlogt bent op de FTP server: uwwebsite.nl -> public_html upload u alle bestanden in het mapje van drupal-7.54 naar de server toe.

U opent uw internetbrowser en typ in het adresbalk om de installatie proces te starten. Er zijn vier mogelijkheden om Drupal te installeren. In dit voorbeeld installeren wij ‘m als Subdomein, maar in de afbeeldingen laten wij de Normaal/Production Web site zien als voorbeeld van de installatieproces.

Normaal/Production Web site: http://uwwebsite.nl/install.php
Subdomein: http://demo.uwwebsite.nl/install.php
Subfolder: http://uwwebsite.nl/demo/install.php
Lokaal op uw machine: http://localhost/drupal

DRUPAL installeren

Drupal installatie

Het installatie startscherm. Wij kiezen voor ‘Standard‘ en vervolgens klikt u op ‘Save and continue

Drupal installeren - Taal instellen

U kunt na de installatie van Drupal een andere taal (Nederlands) kiezen of u kunt dit ter plekke doen. Wij kiezen in deze handleiding voor ‘English (built-in)‘ en u klikt vervolgens op ‘Save and continue‘.

Houdt de Database type op MySQL, MariaDB, or equivalent.

U vult de databasegegevens in die u eerder heeft opgeslagen en gebruikt in settings.php(default.settings.php) van Drupal configuratie bestand.

Database name: idxxxx_dd
Database username: idxxxx_dd
Password: *************

Vervolgens klikt u op ‘Advanced Options‘ en daar vult u het volgende in:

Drupal Installatie - Advanced Options

Database host staat standaard ingevuld op ‘localhost‘. U vult bij Database port het volgende in: 3306. Dan gaat u verder naar beneden en dan ziet u een volgende kader.

Site name: u vult hier de Site name in.
Site E-mail: u vult hier uw e-mailadres in.

U vult hier de gegevens in die van belang zijn om in te loggen op de backend van uw Drupal website.

Selecteer uit welke land u komt bij ‘Default country‘ en stel hier de tijdzone bij. De tijdzone hoeft niet aangepast te worden, dit wordt automatisch gedaan.

U kunt dit naar eigen keuze instellen in de bovenstaande afbeeldingen bij Update Notifications.

Controleer de ingevulde gegevens en als u dit heeft gedaan kunt u op ‘Save and continue‘ klikken. Er verschijn een volgende scherm:

Drupal wordt geïnstalleerd.

Gefeliciteerd!! U heeft Drupal geïnstalleerd! Klik op ‘Visit your new site‘ om rechtstreeks naar de backend te gaan.

U bent nu op uw website en via de bovenstaande menu-tabbladen kunt u aan uw Drupal website werken.

Via https://www.drupal.org/project/project_theme/index kunt u terecht om modules en themes te downloaden en te installeren.