[DNS] Wat is een NS record?

Home » DNS » [DNS] Wat is een NS record?
DNS Geen reacties

In de DNS Management van een domeinnaam zijn meerdere type records aanwezig. In dit artikel leggen we uit wat een NS record is.

Een NS record geeft aan op welke (authoritative) nameservers de DNS zonefile van het domein te vinden is. Verkeer (website verzoeken, e-mail et cetera) voor het domein worden dan door deze nameservers verwerkt. Concreet komen deze NS records dus altijd overeen met de gebruikte nameservers.

Net als MX records staan deze servers vaak op (geografisch) verschillende locaties en netwerken en hebben ze tevens een andere IP-range. Bij een storing of aanval kunnen andere fallback NS records het verkeer naar het domein keurig overnemen.

Wanneer u onze nameservers gebruikt dan worden deze records standaard toegevoegd binnen de DNS zone van het domein.

Voorbeeld van een NS record (wij gebruiken de nameservers van Media31 in dit voorbeeld, waar wij onderdeel van zijn)

domeinnaam.extensie 3600 NS esther2.media31.nl
domeinnaam.extensie 3600 NS esther1.media31.nl