[DNS] Wat is een DKIM record?

DNS

Inleiding

In dit artikel leggen we uit wat een DKIM record is en waarvoor het dient en hoe u dit zelf kunt instellen in uw DirectAdmin DNS console.

Let op, op dit helpdeskartikel verlenen wij standaard ondersteuning.

SMTP

Het SMTP protocol heeft zijn beperkingen en kwetsbaarheden. Als gebruiker doe je er dan ook verstandig aan om maatregelen te treffen om zo misbruik tegen te gaan.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om het versturen van e-mailbericht veiliger te maken. In dit artikel maken we kennis met DKIM (DomainKeys Identified Mail).

Bron afbeelding: forumstandaardisatie.nl

Werking van een DKIM record

1. In het DNS staat een publieke sleutel (Zie TXT record)
  2. Verzendende mailserver beschikt over een private sleutel
  3. Verzendende mailserver voegt ‘DKIM-header’ toe aan uitgaande e-mails
  4. Ontvangende mailserver kan deze emailheader controleren m.b.v. publieke sleutel

Dit is een voorbeeld van een DKIM record: "v=DKIM1; k=rsa; p=00xxx"

Wij bouwen voor u een DKIM record op in uw DNS console wanneer u bij ons een hostingpakket afneemt.

DKIM record is een e-mail authenticatie techniek die de ontvanger toestaat om te verifiëren of de e-mail echt verstuurd (en dus geautoriseerd) is door
de eigenaar van het (DKIM)domein. En of deze in oorspronkelijke staat aankomt.

Voordelen van DKIM

1. Verminderde kans op ‘spoofing’
  2. Verminderde kans op onderweg muteren van e-mail
  3. Betere e-mail reputatie

Nadelen van DKIM

1. Grotere beheerlast
  2. Toevoegingen door bijvoorbeeld mailinglists gooien roet in het eten

Lees ook onze artikelen:

Artikel: Wat is een SPF record?

Artikel: Wat is een DMARC record?

Artikel: Wat is een TXT record?