Backup-of verhuisoplossingen voor WordPress

Home » CMS » Backup-of verhuisoplossingen voor WordPress
CMS, Technische informatie Geen reacties

In dit artikel leggen we de beste back-up plug-ins naast elkaar voor WordPress. Handig om te weten voor elke webmaster.

Eisen voor een goede back-up/verhuis plugin

De back-up plug-ins voor WordPress die we in dit artikel vergelijken zijn allemaal aan elkaar gewaagd. Tegelijk zijn er best grote verschillen. We beschrijven voor elke plugin de voor- en nadelen en situaties waarin elke plugin het beste tot zijn recht komt. Wij vergelijken zowel gratis als betaalde versies.

De criteria voor een goede back-up plugin hangen af van het doel dat u hebt met de plugin. Wilt u met de plugin één website back-uppen, of heel veel websites? Wilt u met de plugin ook uw website kunnen verhuizen, of enkel back-ups kunnen herstellen? Gaat het om grote websites (+ 1 GB) of kleinere websites? En tenslotte: wat mag het kosten?

We hebben met deze criteria rekening gehouden door per plugin de voor- en nadelen op te sommen. Zo kunt u zelf beslissen welke plugin het meeste aan uw wensen voldoet.

1. BackupBuddy ($ 80)

BackupBuddy doet al lang mee in WordPress-land en staat goed bekend, maar deed er begin dit jaar een flinke schep bovenop toen ze met Stash Live op de proppen kwamen. Met Stash Live worden back-ups niet meer op de server van uw website geplaatst, maar op de servers van BackupBuddy zelf (‘remote back-up’). Hierdoor is de plugin een stuk stabieler geworden en kunnen ook grote websites op goedkope servers zonder problemen worden geback-upt. Veel webservers lopen namelijk vast als ze zichzelf moeten back-uppen, en dit complexe probleem is hiermee verbeterd door Stash Live.

Stash Live is eenvoudig in te stellen en werkt direct. Vanaf de goedkoopste versie van BackupBuddy zit Stash Live inbegrepen, dus je kunt het altijd uitproberen. Verder is BackupBuddy ook gewoon te gebruiken met alle backup-functies die u kunt wensen: lokale back-up, backups naar Dropbox, Google Drive, etc.

Voordelen:
check Unlimited lifetime licentie is relatief goedkoop: $ 297
check Stash Live is razendsnel ingesteld
check Stash Live backupt ook grote sites zonder problemen
check Gratis 1 GB storage voor remote backups
check Extra support: Veel video tutorials

Nadelen:
check Support via tickets laat soms op zich wachten

2. UpdraftPlus (gratis)

UpdraftPlus biedt ontzettend veel backupfunctionaliteit in zijn gratis basisversie en is daarmee een van de populairste backup-oplossingen voor WordPress. Met kleine add-ons kunt u bovendien voor weinig geld uw plugin uitbreiden met bijvoorbeeld een remote-storage oplossing (waarmee u uw backups kunt opslaan in bijv. Dropbox of Google Drive).

UpdraftPlus slaat uw WordPress website niet op in één groot zip-bestand, maar scheidt de backup in verschillende bestanden. Zo worden de WordPress core, uw plugins, thema’s en de database in losse zip-bestanden opgeslagen. UpdraftPlus biedt in tegenstelling tot BackupBuddy helaas geen remote back-up.

Voordelen:
check Basisversie is volledig gratis te gebruiken
check Backups worden opgedeeld in verschillende zip-bestanden
check Handige add-ons zijn los aan te schaffen vanaf ca. € 10
check Voor € 133 per jaar is volledige plugin ongelimiteerd te gebruiken

Nadelen:
check Het duurt even om alles goed in te stellen
check Gratis versie bevat geen remote storage (Dropbox, etc.)
check Mogelijk complicaties bij grotere websites
check Geen lifetime deal voor het volledige pakket

3. Blogvault ($ 89)

Blogvault biedt – net als BackupBuddy – een remote backup oplossing, waarmee deze plugin ook zeer geschikt is voor grote websites. Blogvault is zeer stabiel en we hebben nog nooit een WordPress website voor onze kiezen gehad die we niet hebben kunnen backuppen met Blogvault.

Blogvault biedt bovendien een zeer eenvoudige migratie-oplossing, waarmee het onze meest favoriete WordPress migratie-plugin is. Blogvault is echter wel relatief prijzig en biedt weinig uitbreidingsmogelijkheden. Zo kunt u uw backups met Blogvault bijvoorbeeld niet wegschrijven naar Google Drive of Dropbox. Ook wanneer u veel websites tegelijk wilt back-uppen loopt Blogvault al snel behoorlijk in de administratie.

Voordelen:
check Zeer stabiele remote backup-oplossing
check Eenvoudig te installeren
check Tevens zeer eenvoudige migratie-tool
check Goede service en support

Nadelen:
check Plugin kost per website $ 89 per jaar
check Geen voordelige lifetime-oplossingen
check Geen eigen storage-koppeling mogelijk (Dropbox, etc.)

4. Duplicator (gratis)

Met Duplicator kunt u gratis backups van uw WordPress website(s) maken, maar ook een migratie van uw website(s) in gang zetten. De plugin is gebruiksvriendelijk en zeker voor eenvoudige WordPress websites een prima oplossing. De plugin werkt in onze ervaring echter niet op alle servers en levert zeker met grotere websites wel wat problemen op.

Voor relatief weinig geld kunt u een betaalde versie van Duplicator een licentie aanschaffen, waarmee het mogelijk is om uw back-ups ook weg te schrijven naar remote storage zoals Dropbox of Google Drive.

Voordelen:
check Gratis basisversie
check Eenvoudig in gebruik
check Biedt ook migratiemogelijkheden
check Pro versie kost $ 39 per jaar voor 3 sites
check Unlimited licentie slechts $ 119 per jaar

Nadelen:
check Gratis versie bevat geen remote storage (Dropbox, etc.)
check Gratis versie bevat geen geplande backups
check Mogelijk complicaties bij grotere websites

5. BackWPup (gratis)

BackWPup is een betrouwbare gratis WordPress backup plugin die al jaren meedoet. De plugin is eenvoudig in gebruik en biedt in de basisversie handige extra’s, zoals het backuppen naar remote storage (zoals Dropbox en Google Drive).

Voor het backuppen van heel veel WordPress sites is BackWPup niet heel aantrekkelijk omdat er geen unlimited/lifetime voordeel-deals zijn geregeld (tenzij u genoeg heeft aan de gratis versie). De plugin biedt overigens geen handige migratie-mogelijkheden, dus snel een website verhuizen met BackWPup is er niet bij.

Voordelen:
check Gratis basisversie
check Backup naar remote storage in basis versie (Dropbox, etc.)
check Eenvoudig in te stellen
check Gebruiksvriendelijk
check Heldere documentatie en support

Nadelen:
check Pro-versie kost $ 75 per jaar, maar biedt niet veel meer
check Mogelijk complicaties bij grotere websites
check Geen handige migratie-mogelijkheden
check Geen unlimited/lifetime licenties

6. Akeeba (gratis)

Let op: Akeeba is geen WordPress plugin, maar wel een hele handige backup-tool als u overweg kunt met FTP. Zonder dat er toegang is vereist tot de wp-admin (de backend van WordPress), kunt u met deze tool toch een backup maken van een volledige WordPress website. Akeeba is gratis te downloaden en biedt ook migratie-mogelijkheden. Met de betaalde versie kunt u uw backups bovendien ook uploaden naar clouddiensten bijvoorbeeld naar Dropbox en Google Drive.

Voordelen:
check Goed geautomatiseerd proces
check Biedt ook mogelijkheden voor migratie
check Eigen controle over de zip-bestanden
check Voordelige volledige versie (€ 40)

Nadelen:
check FTP-kennis vereist
check Mogelijk complicaties bij grotere websites
check Gratis versie bevat geen remote storage (Dropbox, etc.)

7. All-in-One WP Migration (gratis)

All-in-One WP Migration

All-in-One WP Migration

Hiermee wordt een volledige backup gemaakt van de instellingen (database, plugins, template etc.) van de WordPress website die u wilt verplaatsen of verhuizen en kunt u deze importeren in een nieuwe WordPress installatie. Gratis versie biedt alleen de mogelijkheid om lokaal op te slaan. Met betaalde versie kunt u gebruik maken van diverse clouddiensten zoals Google Drive, Dropbox, FTP, Amazone S3 en OneDrive etc.

Voordelen
check Complete backup wordt gemaakt van database, plugins, media en thema’s etc)
check Te gebruiken voor verplaatsen of verhuizen van uw website(s)
check Gemakkelijk en gebruiksvriendelijke interface
check Snelle support door ServMask (ontwikkelaar)
check Basis migratie tools
check Nieuwe database wordt vanzelf opgevuld door de back-up van .wpress (database name en database username en wachtwoord hoeft niet met elkaar te matchen).
check Betaalde versie biedt toegang tot diverse clouddiensten

Nadelen
check De back-up kan soms vastlopen.
check Een licentie voor een clouddienst extensie kost $99,00 (het is niet helemaal duidelijk of dit per extensie is)
check Backup van 1GB of meer kan voor problemen verzorgen
check Grotere back-ups van 1GB of meer kan alleen bij een betaalde versie