[DNS] Wat is een SPF record?

DNS

In de DNS Management van een domeinnaam zijn meerdere type records aanwezig. In dit artikel leggen we uit wat een SPF record is.

SPF is de afkorting van Sender Policy Framework. Deze techniek wordt gebruikt om e-mail spoofing tegen te gaan. In dit artikel leggen we in begrijpbare taal uit wat dit precies inhoudt.

E-mail spoofing

Met deze vorm van cybercriminaliteit wordt er namens uw domeinnaam e-mail (spam) verzonden waardoor uw domeinnaam reputatieschade kan oplopen. Dit kan in de vorm van een blacklist (spam) of imagoschade (berichten met u als afzender).

Zo werkt SPF

Veel spamfilters gebruiken een algoritme om e-mail wel of niet te markeren als spam. Een onderdeel daarvan is de controle op het aanwezig zijn van een SPF record. Dit is een DNS record (TXT-record) waarin u aangeeft welke servers geautoriseerd zijn om e-mail te mogen versturen vanaf uw domeinnaam.
Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit:

v=spf1 include:spf.voorbeeld.com ip4:xxx.xxx.xxx.xx ip4:xxx.xxx.xxx.xx a -all

In bovenstaand voorbeeld geven wij aan dat twee servers (xxx.xxx.xxx.xx en xxx.xxx.xxx.xx) en geautoriseerd zijn om e-mail te mogen versturen vanaf onze domeinnaam solutions4hosting.nl. Wanneer spamfilters dan e-mail ontvangen vanaf een andere server, dan kunnen ze deze als spam markeren.

SPF Wizard

Omdat u erg punctueel moet zijn bij SPF records is het goed om deze altijd te controleren op onjuistheden. Een typefout kan ervoor zorgen dat u alle uitgaande e-mail tegenhoudt of juist openstelt voor spammers.

Wij maken zelf gebruik van diverse toolings om SPF records op te bouwen. Een goed voorbeeld daarvan is spfwizard.net. Op mxtoolbox.com kunt u SPF records controleren.

Wanneer u gebruikmaakt van bijvoorbeeld Gmail, Mandrill, Microsoft Exchange et cetera, dan krijgt u bij de configuratie vaak in tekstvorm voorgeschoteld welk SPF record u dient toe te voegen, dit hoeft u dan alleen nog maar te kopiëren/plakken.

Let op: wij kunnen geen support leveren op SPF records. Uiteraard kunnen wij wel adviseren of waar nodig kijken we even met u mee.

Helpdesk

Komt u ergens niet uit en heeft u hulp nodig of heeft u vragen? Neemt u gerust contact met ons op per e-mail (info@solutions4hosting.nl. Wij helpen u graag verder!