Tips om WordPress website te versnellen.

Home » CMS » Tips om WordPress website te versnellen.
CMS, Technische informatie Geen reacties

Een snelle WordPress website is een must tegenwoordig. Google hecht er veel waarde aan en ook uw bezoekers van uw website, vooral de mobiele bezoekers, vinden een snelle website belangrijk. Een snelle website zorgt er voor dat bezoekers niet meteen afhaken en op zoek gaan bij de concurrent. Lees in dit artikel de tips om uw WordPress website te versnellen.

Waarom een snelle WordPress website belangrijk is

1. Zoekmachines zoals Google zullen websites die sneller laden hoger in de zoekresultaten plaatsen dan websites die langzaam laden. Het is één van de factoren die er voor zorgt dat uw website hoger in Google komt.
  2. Als het langer dan 2 seconden duurt voordat de website geladen is, zal ongeveer 45% van de bezoekers de website wegklikken en op zoek gaan bij een concurrent. Een snelle website zorgt er dus voor dat de bezoekers op uw website blijven.
  3. Mobiel website verkeer neemt steeds meer toe en de verbindingen via mobiele toestellen zijn vaak een stukje langzamer. Een snelle website zorgt er voor dat ook mobiele bezoekers uw website blijven bezoeken.

Waar is de website snelheid van afhankelijk?

Houd er rekening mee dat verschillende pagina’s verschillende resultaten kunnen opleveren. De snelheid van de pagina is onder andere afhankelijk van:

1. de pagina grootte
  2. hoeveel verzoeken de pagina doet naar bijvoorbeeld externe bronnen zoals een Facebook like box (includes)
  3. of de pagina gecached wordt of niet
  4. wat voor content er op de pagina staat

Hoe kun je de snelheid van uw WordPress website testen?

Er zijn verschillende websites waar u de snelheid van uw website kunt testen:

1. webpagetest.org
  2. tools.pingdom.com
  3. Google’s pagespeed insights

8 tips om de snelheid van uw WordPress website te verhogen

1. Kies de juiste webhosting partner

Eén van de belangrijkste factoren voor een snelle WordPress website is de hosting. Vaak kijken ondernemers naar de goedkoopste maar niet wat de hosting provider te bieden heeft. Goedkope hosting staat vaak op een shared server waar u met meerdere websites de resources van de server deelt. Als een andere klant veel resources van de server gebruikt, zal uw website er minder krijgen en dus trager worden. Ook kunnen er problemen ontstaan met gehackte websites waardoor uw website niet beschikbaar is.

✅ Onze servers zijn ingericht om diverse CMS systemen te werken, dus ook voor WordPress.

2. Gebruik een lichtgewicht WordPress theme of framework

Er zijn vele prachtig vormgegeven WordPress themes beschikbaar. De themes zijn voorzien van prachtige sliders, widgets en andere dynamische elementen. Alleen hebben al deze elementen gevolgen voor de snelheid van uw website.

Kies daarom voor een lichtgewicht theme en wees zuinig met het toevoegen van allerlei dynamische elementen. Het standaard WordPress is een prima lichtgewicht theme. Ook kun je voor een WordPress framework zoals Genesis of framework die gebruikmaken van Bootstrap kiezen. Deze frameworks houden rekening met de website snelheid.

‼️Maak altijd een child theme voordat er update verschijnt voor het actieve thema die u gebruikt. Voordat u update naar de nieuwste versie(s), maak altijd een back-up van uw database en website.

3. Let op u de grootte van uw afbeeldingen en andere media bestanden.

Afbeeldingen zorgen er voor dat de pagina bestandsgrootte toeneemt. En hoe groter het bestand, hoe langer het duurt voordat de pagina gedownload is en aan de bezoeker getoond wordt. Het beste is om de afbeelding te verkleinen voordat u deze upload. Mocht u dit niet gedaan hebben, dan zijn er ook plugins die er voor zorgen dat de afbeeldingen verkleind worden tijdens het uploaden of u kunt de afbeeldingen achteraf verkleinen. Je kunt de gratis WordPress plugin WP Smush hiervoor gebruiken.

4. Minimaliseer uw JavaScript en CSS bestanden

Als u Google PageSpeed Insights gebruikt, zult u waarschijnlijk de aanbeveling krijgen om uw JavaScript en CSS bestanden te verkleinen. U kunt dit zelf doen met behulp van de richtlijnen van Google . Of je kunt een plugin zoals Autoptimize gebruiken. Deze plugin verkleint en compress JavaScript en CSS bestanden, cached deze, verplaatst CSS naar de head van uw pagina en scripts naar de footer van uw pagina. Het beste resultaat krijgt u om hierbij ook een cache plugin te gebruiken. Zie hiervoor het volgende punt.

5. Gebruik een cache plugin

WordPress maakt pagina’s normaal gesproken dynamisch. Dat wil zeggen dat op het moment dat een bezoeker een pagina ophaalt de data uit de database opgehaald wordt. U kunt begrijpen dat dit elke keer resources van de server vergt en het het tonen van de pagina vertraagt.

Een cache plugin maakt een kant en klare versie van de pagina en zet deze op een snel bereikbare plaats. Het zorgt er zo voor dat de pagina sneller geladen en sneller aan de bezoeker getoond kan worden. Een goede WordPress cache plugin is W3 Total Cache.

6. Houd de database schoon

Door zo min mogelijk data in uw database op te slaan, zorgt u er voor dat de database snel blijft en de website sneller geladen wordt. U kunt het aantal pagina versies beperkt houden, SPAM commentaar verwijderen, ongebruikte gebruikers opruimen en plugins en themes die u niet meer gebruikt opruimen. In uw controle paneel kunt u de database optimaliseren of u kan plugins gebruiken om uw database te onderhouden.

Tip: Gebruik deze plugin voor uw WordPress website om de uw database in conditie te houden.

7. Verwijder ongebruikte plugins

Zoals hierboven ook al aangegeven, deactiveer en verwijder plugins die u niet meer gebruikt. Dit zorgt er voor dat de backups kleiner worden en dat de server minder tijd nodig heeft om een backup te maken en dus minder resources nodig heeft. Gebruik geen verouderde niet-bijgewerkte plugins (van maximaal 2 jaar).

8. Gebruik zo min mogelijk externe scripts

Een extern script aanroepen betekent vaak een extra belasting voor de server. Beperkt dit dus zo veel mogelijk. Gebruik alleen de essentiële scripts zoals bijvoorbeeld Google Analytics.

9. Ons additionele hulp webservice gebruiken

Loopt u ergens vast en heeft u hulp nodig? Dan kunt u ons additionele webservice gebruik maken. Kijkt u voor meer informatie hier.