E-mail instellen in Thunderbird

E-mail

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2019 i.v.m. onze beveiligde mailserver. Onze servernamen zijn bijgevoegd in dit artikel.

Mozilla ThunderbirdVoorbereiden van e-mail instellen in Thunderbird.

In deze handleiding leggen we u uit hoe u een e-mailadres instelt op het e-mailprogramma Thunderbird. In deze handleiding installeren wij versie 45.8.0.

Bij het instellen van een e-mailadres kan u kortweg gebruik maken van twee protocollen (POP en IMAP). Beide protocollen hebben voor- en nadelen. In deze handleiding stellen we de e-mail in via het protocol IMAP.
Kijkt u hier voor meer uitleg over het verschil tussen POP vs IMAP. Kijkt u hier voor de emailinstellingen voor in uw emailprogramma.

1. E-mailadres aanmaken en/of wachtwoord wijzigen

Voordat u aan de slag kan gaan met het instellen van een e-mailadres dient u eerst in het bezit te zijn van de inloggegevens van uw e-mailaccount. Deze gegevens kan u terugvinden in het controle paneel.
1) Kijkt u hier voor meer informatie hoe u een e-mailadres kan aanmaken.
2) Kijkt u hier voor meer informatie hoe u het wachtwoord van uw e-mailadres kan wijzigen.

2. Het installeren van Thunderbird

Ga naar de download pagina van Thunderbird (https://www.mozilla.org/nl/thunderbird/?flang=nl) en download hier de nieuwste versie. Vervolgens installeert u het programma op de computer.

3. Het instellen van e-mailadres in Thunderbird

Als u alle gegevens bij de hand hebt en tevens het e-mailprogramma geïnstalleerd hebt op de computer bent u klaar om het e-mailadres daadwerkelijk in te stellen.

Start Thunderbird op en u komt vervolgens op de hoofdpagina van Thunderbird. Kies E-mail en u klikt daarop.

Thunderbird - Stap 1: E-mail instellen

Vervolgens opent er een scherm en klikt u linksonder in dit scherm op de knop ‘Dit overslaan en mijn bestaande e-mailadres gebruiken’. U krijgt nu het volgende scherm te zien:

Thunderbird - stap 2: E-mail instellen(1)

Thunderbird - stap 3: E-mail instellen(2)

In dit scherm vult u alle benodigde velden in. Hieronder volgt een beschrijving wat u waar dient in te voeren:

Waarde Omschrijving
Uw naam Vul hier de naam in van de afzender, deze wordt getoond aan anderen.
E-mailadres Vul hier het e-mailadres in wat u wilt gaan instellen.
Wachtwoord Vul hier het wachtwoord in van het e-mailadres.
Wachtwoord onthouden Laat dit vinkje aangevinkt staan, het programma onthoudt dan het wachtwoord en deze hoeft u vervolgens niet meer in te vullen bij het openen van uw e-mailprogramma.

Klik nu op ‘Doorgaan’ en daarna op ‘Handmatige configuratie’.

Hier vult u de volgende gegevens in (zorg dat de overige instellingen conform bovenstaande afbeelding staan ingesteld):

Waarde Omschrijving
Inkomend Vul hier de inkomende mailserver in: lees het kopje  “Server email instellingen voor emailprogramma’s”
Uitgaand Vul hier de uitgaande mailserver in: lees het kopje  “Server email instellingen voor emailprogramma’s”
Gebruikersnaam Vul hier het (volledige) e-mailadres in welke u wilt gaan instellen.

Als u alles hebt ingevuld klikt u op ‘Gereed’ (of u kan de gegevens eerst testen met de knop links ervan). Vervolgens is het e-mailadres succesvol geïnstalleerd, u kan het e-mailadres nu direct gebruiken!

SERVER EMAIL INSTELLINGEN VOOR EMAILPROGRAMMA’S

Wij hebben verbeteringen aan onze mailserver doorgevoerd zodat u en andere klanten gebruik kunnen maken van beveiligde verbinding (SMTP / STARTTLS / SSL) voor email. De inkomende en uitgaande mailserver waar u mee communiceert dient vanaf nu te bestaan uit de servernaam welke u website op een van deze servers staan.
Wij hebben twee servernamen voor email: esther.m31.nl en naomi.m31.nl. Weet u niet zeker welke servernaam U moet gebruiken in uw e-mailprogramma? Neemt u gerust contact met ons op info@solutions4hosting.nl. Wij helpen u graag!
Wij raden u aan om gebruik te maken van IMAP zodat uw e-mailberichten bewaard blijft op de mailserver.
 U kunt dan op al uw computers, laptops, telefoons en tablets uw e-mails lezen, beantwoorden en synchroniseren. Lees hier verschil tussen POP vs IMAP.

Beveiligde mailomgeving (SSL/STARTTLS) – Aanbevolen
IMAP server: esther.m31.nl of naomi.m31.nl
IMAP poort: 993
POP server: esther.m31.nl of naomi.m31.nl
POP poort: 995
SMTP server: esther.m31.nl of naomi.m31.nl
SMTP poort: 465
Authenicatie voor SMTP is vereist!
SMTP server: esther.m31.nl of naomi.m31.nl
SMTP poort: 587 (STARTTLS)
SSL: Aan
Gebruikersnaam: mail@uwdomeinnaam.nl
Wachtwoord: vul uw wachtwoord in
Belangrijk om te weten:
Dit werkt niet op een VPS of dedicated servers. Deze mailinstelling werkt alleen op shared webhosting van Solutions4Hosting (onderdeel van Media31).
LET OP! Voor Mac-gebruikers is er een optie “detecteer en update accountinstellingen automatisch” deze dient u uit te zetten om het correct te laten werken.

Onbeveiligde mailomgeving (non-ssl) – Niet aanbevolen
U kunt ook gebruik maken van de mailserver van uw eigen server. Deze mailserver is niet voorzien van een SSL certificaat. Wij raden u sterk aan om gebruik te maken van onze centrale & SSL-beveiligde mailserver.

POP/IMAP server (inkomende server): mail.uwdomeinnaam.nl
(POP/IMAP) SMTP server(uitgaande server): mail.uwdomeinnaam.nl
Poorten
IMAP poort: 143
POP poort: 110
(POP/IMAP)SMTP poort: 587 (STARTTLS)
Gebruikersnaam: mail@uwdomeinnaam.nl
Wachtwoord: vul uw wachtwoord in
SSL: staat uit

Authenticatie voor SMTP is vereist!
Voor Mac en Outlook gebruikers is er een optie “detecteer en update accountinstellingen automatisch” of “Beheer verbindingsinstellingen automatisch” deze dient u uit te zetten om het correct te laten werken.

Helpdesk

Komt u ergens niet uit en heeft u hulp nodig of heeft u vragen? Of weet u niet zeker welke servernaam U moet gebruiken in uw e-mailprogramma? Neemt u gerust contact met ons op info@solutions4hosting.nl. Wij helpen u graag!